Izvor: B92, 22.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk Univerzitetske biblioteke

Beograd -- Zaposleni u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" počeli su danas štrajk upozorenja zbog niskih plata.

Oni su nezadovoljni zbog plata, koje su niže nego na istim radnim mestima u osnovnim i srednjim školama. Štrajk upozorenja traje od 13 do 14 sati, ali za to vreme studenti mogu koristiti čitaonicu, rečeno je na skupu, na kojem je istaknuto da su zaposleni nekoliko puta tražili odgovore u nadležnim ministarstvima, ali da još nema odgovora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Tražimo usaglašavanje koeficijenata za nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama sa koeficijentima u višem i visokom obrazovanju, kako je predviđeno Protokolom od oktobra 2006", rekao je predsednik Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata te ustanove Milutin Šahović.

"Suština naših zahteva je izjednačavanje plata za sve kategorije zaposlenih u obrazovanju sa istom školskom spremom", rekao je on, dodajući da se tom odlukom zaposleni solidarišu sa kolegama u univerzitetskim bibliotekama u Nišu i Kragujevcu, koji štrajkuju još od polovine septembra.

Zaposleni su zatražili i podršku rektora Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića.

Septembarska plata knjižničara u ustanovama višeg i visokog obrazovanja bila je 16.550 dinara, dok je zaposleni na tom radnom mestu u osnovnoj ili srednjoj školi imao 21.589 dinara.

Fond biblioteke je dva miliona knjiga i časopisa i svakog dana kroz čitaonicu "prođe" 600 do 1.000 ljudi, istakli su učesnici skupa, upozoravajući da je ova ustanova poslednji put sredstva za nabavku knjiga dobila 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.