Strah pršutara zbog HACCP standarda

Izvor: B92, 19.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah pršutara zbog HACCP standarda

Zlatibor -- Nakon 9. zlatiborske Pršutijade u Mačkatu, posetioci kažu da su cene visoke, ali većina proizvođača je zadovoljna prodajom pršuta, slanine i ostalih proizvoda.

Ipak, proizvođači su zabrinuti uvođenjem HACCP standarda u proizvodnji hrane jer, kako tvrde, zbog nedostatka novca neće moći da ga primene.

Zlatiborski pršutari strepe da li će tradicionalnu proizvodnju lako prilagoditi strogim zahtevima standardizacije. Više o primeni HACCP standarda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << možete pročitati ovde.

Za porodicu Miloša Šopalovića prerada mesa je jedini izvor prihoda kaže njegova supruga Julka.

"Suprug je ostao bez posla, nešto drugo smo završili, ali smo uvek radili i to sa njegovim roditeljima u domaćinstvu. A strepimo od HACCP sistema zato što nismo finansijski toliko jaki da ispoštujemo sve te standarde sami", objašnjava ona.

Država ima pripremljen plan koji će proizvođačima olakšati standardizaciju, kaže Dragan Stefanović, rukovodilac grupe za ruralni razvoj iz Ministarstva poljoprivrede.

"Mi ćemo davati sredstva i za uvođenje novih standarda, ali takođe davaćemo sredstva i za zaštitu proizvoda sa geografskim poreklom", rekao je Stefanović.

Proizvođači od države očekuju, osim finansijske podrške, i veću brigu o stočnom fondu.

"Da se ne desi kao poslednje dve godine kad je bilo viška, a nije imao ko da otkupi. Mi nismo mogli da otkupimo sve kao proizvođači, prerađivači, a država nije stala iza ljudi koji su proizvodili stoku", kaže Zoran Šopalović, produkt "Šopalović" iz Mačkata.

Na Pršutijadi kažu nema brazilskog mesa, a odgovor na pitanje kako ono u Srbiju ipak stiže treba potražiti kod državnih organa koji kontrolišu granicu.

"Gde imamo granicu koja se čuva i kontroliše onda neće biti ni tih problema. Za sada to još nije tako, instance državnih organa moraju da reše taj problem", kaže Milan Lazović, predsednik organizacionog odbora Pršutijade.

Pršutari kažu da medijsku pažnju treba više usmeriti na "priprodnu vijagru sa Zlatibora" u kojoj nema hemije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.