Strah od eskalacije - iznenadan i ogroman pad valute

Izvor: B92, 10.Sep.2018, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od eskalacije - iznenadan i ogroman pad valute

Beograd -- Australijski dolar je pao na najjniži nivo u više od dve i po godine usled dominacije strahovanja vezanih za eskalaciju trgovinskog sukoba izme]u SAD i Kine.

Među valutama razvijenih zemalja, australijski dolar je oslabio za više od pola procenata spustivši se na najniži nivo od februara 2016. godine na 0,7138 za američki dolar, zbog bojazni da će eskalacija trgovinskog spora pogoditi izvozno orijentisane ekonomije kao što je Australija čiji je Kina najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trgovinski partner.

Juan je bio relativno stabilan na trgovanju u Hong Kongu, jer je rast troškova prekonoćnih pozajmica odvratio trgovce s kratkim pozicijama od prodaje kineske valute.

Dolar se držao u relativno uskim rasponima prema drugim glavnim valutama kao što su evro i funta.

Američke Federalne rezerve su spremne da povećaju kamatne stope ovog meseca, što bi bilo treće zatezanje monetarne politike u 2018. godini.

Britanska funta skočila je u petak nakon što je glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnjie rekao da je EU otvorena za diskusiju o drugim pitanjima koja iskrsavaju u pogledu Bregzita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.