Stotine traktora blokiralo puteve

Izvor: B92, Beta, 29.Jun.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotine traktora blokiralo puteve

Sremska Mitrovica -- Kolonama traktora na putevima, poljoprivrednici iz Vojvodine protestovali zbog monopola i niske otkupne cene pšenice.

U više mesta Vojvodine zbog nezadovoljstva uslovima otkupa pšenice na stotine traktora defilovalo je ulicama velikih gradova, magistralnim i regionalnim putevima.

Najveći protesti su održani u Sremskom Mitrovici, čije je ulice "okupiralo" oko pet stotina traktora. Poljoprivrednici najavljuju da će, ukoliko do petka ne dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do ozbiljnih razogovara, doći do radikalizacije protesta.

Iako je vreme za to, pokrajinski poljoprivrednici danas nisu u njivama u kojima zbog neočišćenih kanala još uvek stoji voda, a prinos je desetkovan.

A od tako lošeg prinosa treba da se plate takse za odvodnjavanje koje nije urađeno, usled čega su poljoprivrednici izgubili prinos.

Kada skinu pšenicu trebalo bi da je prodaju privatizovanim silosima po ceni koja je skoro duplo niža od proizvodne, pod uslovom da u momentu otkupa uopšte i znaju cenu.

Ista igra sa otkupom pšenice se dešava svake godine – u otkupu poljoprivrednici moraju da je prodaju jeftino, a par meseci posle žetve cena počne da naglo skače.

Najveći problem je što je u procesu privatizacije država prodala silose. Posle toga je, da bi sprečila monopol, donela Zakon o javnim skladištima po kojem plaća novim vlasnicima silosa da čuvaju pšenicu. Međutim, Zakon nije zaživeo i poljoprivrednici moraju da prihvate onu cenu koja im se nudi.

Poljoprivrednici su najavili da će čekati na razgovore do petka. Ukoliko se ne nađe rešenje nastaviće sa protestima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.