Stopiranje izvoza veći trošak od cene zaštite od korone...

Izvor: B92, 15.Jul.2020, 13:04

Stopiranje izvoza veći trošak od cene zaštite od korone...

Beograd -- Epidemiološka situacija u smislu nabavke maski, dezinfekcionih sredstava i prevoza radnika uticala je i na povećanje troškova u građevinskoj industriji.

Epidemiološka situacija u smislu nabavke maski, dezinfekcionih sredstava i prevoza radnika uticala je i na povećanje troškova u građevinskoj industriji, ali ne u velikoj meri, rekao je za Tanjug potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Ističe da je najviše novca potrošeno u nabavci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dezinfekcionih sredstava, kao i troškova oko prevoza radnika.

Međutim, napominje Rodić, najveći troškovi građevinske industrije su u zalihama koje su ostvarene zbog stopiranja izvoza, s obzirom da je, navodi, naša industrija izvozno orijentisana.

Kaže da krediti koje su firme podigle ne mogu da se realiziju, te firme plaćaju skupe kamate, a roba stoji.

Rodić navodi da je građevinski sektor predložio državi da svi krediti koji su uzeti za likvidnost firmi zbog pandemije sa virusom korona i za kupovinu sirovina i retro materijala reprogramiraju, ali i da se reprogramiraju dugovi prema javnim preduzećima.

"Trenutno ne možemo da ostvarimo devizne prilive i da to platimo", rekao je Rodić.

S obzirom da je industrijska proizvodnja pala za 30 odsto, jer, kaže on, ne postoji garantovani izvoz, radnici koji su bili angažovani u pojedinim granama za rad u tri smene, sada rade u jednu, što pokazuje da se ide na smanjenje troškova.

Kada je reč o izvođenju radova na gradilištima, koja je, ističe Rodić, "motor svega", i tu postoje kašnjenja.

"Zbog nedostatka ljudi iz okruženja, koji sada ne dolaze zbog epidemiloške situacije, i na gradilištima je smanjen rad. To se, možda, ne vidi na poslovima gde je država investitor, jer tu koristimo maksimalne kapacitete i tu su mala kašnjenja, međutim, kod individualnih investitora to se oseća i te kako", zaključio je Rodić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.