Stop za rusku naftu

Izvor: Politika, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stop za rusku naftu

Belorusija je zaustavila izvoz "tečnog zlata" preko svoje teritorije prema Poljskoj i Nemačkoj

MINSK, MOSKVA – Belorusija je zaustavila izvoz ruske nafte preko svoje teritorije prema Poljskoj i Nemačkoj, objavila je juče agencija Interfaks, pozivajući se na neimenovane izvore u beloruskoj državnoj kompaniji za eksport prirodnog gasa.

Kompanija "Belneftehim", veliki beloruski koncern u čijem sastavu se nalaze mnogi pogoni hemijske industrije, odobrila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je da se noćas zaustavi isporuka dragocene sirovine kroz međunarodni naftovod "Družba" (Prijateljstvo), navodi Interfaks.

Šef ruske energetske kompanije "Transnjeft" Semjon Vajnštok je juče optužio Belorusiju da nezakonito uzima rusku naftu iz naftovoda "Družba", namenjenu zapadnoj Evropi. "Beloruska strana je od 6. januara jednostrano, nikoga o tome ne obaveštavajući, počela da na nezakonit način uzima naftu iz naftovoda 'Družba', namenjenu isključivo za transport potrošačima u zapadnoj Evropi", izjavio je Vajnštok.

Po njegovim rečima, samo je u toku poslednja 24 časa iz naftovoda uzeto 900 tona nafte. "Ukupno je od 6. januara nezakonito uzeto 79.000 tona nafte", kazao je Vajnštok, koji je pozvao Belorusiju da se "vrati u režim poštovanja međunarodnih normi i pravila, koji isključuju primenu diskriminacionih mera u odnosu na tranzitne isporuke". "Tranzit je 'sveta krava'," podvukao je Vajnštok. "Transnjeft" je saopštio da "preduzima sve moguće mere u cilju povećanja izvoza nafte po drugim pravcima za potrošače zapadne Evrope".

Rojters je, pak, iz Varšave javio, citirajući izjavu poljskog operatora za isporuke nafte i gasa PERN, da je Rusija noćas obustavila izvoz nafte u Poljsku i Nemačku, kroz tranzitni naftovod "Družba".

Poljska je već uputila pismo zvaničnom Minsku u kome traži objašnjenje za prestanak isporuka, ali do sada nikakav odgovor nije dobijen, rekao je predstavnik PERN-a za odnose sa javnošću Tomaš Zakrževski.

Zamenik poljskog ministra za ekonomiju Petr Naimski smatra da je do obustave isporuka nafte došlo zbog tekućeg spora između Rusije i Belorusije oko isporuka nafte i gasa.

Rusija je, naime, prvo više nego dvostruko uvećala cenu prirodnog gasa koji će isporučivati Belorusiji u toku ove godine, na šta je Minsk odgovorio uvođenjem, od 1. januara, takse na tranzit ruske nafte od 45 dolara po toni. Moskva je osporila tu odluku, s obrazloženjem da nije u skladu sa ranije usvojenim sporazumom dve strane.
(Tanjug)

--------------------------------------------------------------------------

Prekidi nisu trenutno opasni za EU

BRISEL – Prekidi u isporukama ruske nafte Evropskoj uniji kroz naftovod "Družba" u Belorusiji "ne predstavljaju trenutnu opasnost" za energetsku snabdevenost EU, izjavio je juče komesar za energiju Unije Andris Pibalgs.

Ipak, Pibalgs kaže da je od zvaničnika Belorusije i Rusije zatražio "hitno i detaljno objašnjenje" o prekidima. On je dodao da razmatra sazivanje specijalnog okupljanja stručnjaka za energetiku iz 27 država EU da razmotre situaciju, ako bude potrebno da se posegne za zalihama nafte.

Poljska, kaže se u Briselu, ima rezerve za 70 dana, a Nemačka za 130.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je juče da neće prodati suverenitet svoje zemlje za niže cene energenata.

Belorusija je 1. januara uvela carinu od 34 evra po toni nafte koja naftovodom "Družba" prolazi ka EU, dok je Kremlj ranije nametnuo izvoznu carinu od 135 evra na tonu ruske nafte Belorusiji.
(Beta)

[objavljeno: 09.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.