Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojković: Ima nade za sudove

Beograd -- Majkl Polt kaže je da je razočaran što trgovinski sudovi u Srbiji ne sprovode novi Zakon o stečaju.

Američki ambasador Polt rekao je da se protiv korupcije bori primenom novog Zakona o stečaju koji predviđa veću kontrolu postavljanja i rada stečajnih upravnika. Ministar pravde Zoran Stojković, pak, smatra da stanje u sudovima nije dobro, ali da nije ni tako loše kako se u štampi predstavlja zbog, kako kaže, pojedinačnih slučajeva korupcije.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okruglom stolu o trgovinskim sudovima, koji je organizovao beogradski magazin Ekonomist, Polt je najavio američku pomoć za rad tih sudova od 10 miliona evra, ali ne bezuslovno: "Ograničićemo našu pomoć ubuduće na one sudove koji hoće da primenjuju nove zakone i procedure i koji nisu umešani u sumnjive radnje. Mi ćemo naglasiti investitorima iz Amerike našu zabrinutost pre nego što dođu u kontakt sa sudovima za koje smatramo da su sumnjivi i u kojima se sprovode sumnjivi poslovi".

Prema rečima ministra pravde, korupcija jeste nešto veća nego ranije, ali da je negativna slika o radu svih sudova nastala zbog rada samo jednog, najvećeg Trgovinskog suda u Srbiji: "A to je beogradski, gde je 6-7 sudija sprovedeno zbog sumnjivih stečajeva, on pokriva 60 odsto privrede. U toku je postupak i ja ne mogu da ga komnetraišem, ali je to dokaz da ima nade”.

Primer kako se novi Zakon o stečaju ne poštuje, nalazi se u istoj ulici gde i beogradski Trgovinski sud. Naime, poverioci firme "22. decembar", koja je u stečaju više od četiri godine, traže da se firma ne šalje u stečaj, već da počne sa radom i da se deo imovine proda po realnoj ceni. Time bi se, kako kažu, namirili poverioci, a država bi dobila 10 miliona evra: "Međutim, stečajna mafija namerava da rasproda imovinu u bescenje, za 4.000 kvadrata u srcu Balkana traži 1.400,000 evra, a potraživanja poverilaca su 3,5 miliona evra", kaže Slobodan Radišić, najveći poverilac firme "22. decembar".

Razrešeni predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević i grupa saradnika iz takozvane stečajne mafije nalaze se u pritvoru više od mesec dana. Oni se sumnjiče da su kroz stečajeve velikih firmi oštetili državu za desetine miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.