Stojić:Investicije padaju zbog duga

Izvor: B92, 07.Sep.2010, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojić:Investicije padaju zbog duga

Zagreb -- Nakon prethodnih projekcija pada BDP-a između 2 i 2,5 posto, procenjeni pad je korigovan na 1,8 odsto zbog uspešne turističke sezone, kazao je Stojić.

Po istom scenariju u 2011. BDP bi porastao za 1,6 do maksimalno 2 odsto, a godinu danaposle za 1,9 odsto

Blagi oporavak nastavio bi se i narednih godina jer Hrvatska još barem tri do pet godina nema izgleda za postizanje veće stope rasta, smatra Stojić.

Na oporavak ekonomije negativno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će uticati pogoršane prilike na tržištu rada, a Stojić očekuje da će nezaposlenost biti najveća u drugoj polovini iduće godine.

Stojić procenjuje da bi fiskalni deficit u 2010. mogao da bude gotovo sedam odsto BDP-a, i tako ostati na toj visini i u idućoj godini.

Uz očekivani nastavak zaduživanja države, u 2011. bi se spoljni dug mogao povećati iznad 110 odsto BDP-a, pri čemu glavni analitičar Hypo Alpe-Adria-Banke ne očekuje da bi HNB mogao dodatno pomagati državu otpuštanjem likvidnosti pre nego što se uveri da će novi krediti pozitivno uticati na gazdinstvo.

Ako zbog izbora ponovo izostane temeljna fiskalna konsolidacija, javni dug će narasti iznad 60 odsto BDP-a, a to je granica koja snažno narušava poverenje investitora.

Inflacija će ove godine biti oko jedan odsto, a Stojić očekuje da će inflacija i u 2011. ostati niska, ali upozorava da će odlaganje poskupljenja administrativno formiranih cena kad-tad izazvati povećanje inflacije, i to najkasnije nakon liberalizacije proizvodnje energenata.

I u ovoj godini su se smanjivale i potrošnja i investicija, koje su pale za čak deset odsto, a veliki troškovi kapitala nepovoljno deluju na hrvatsku konkurentnost u međunarodnoj robnoj razmeni.

Hrvatska će se oporavljati sporije od većine drugih zemalja Istočne Evrope, izjavio je Stojić, koji misli da bi aranžman s MMF-om bio pozitivan znak ulagačima da će država prekinuti politiku zaduživanja iz (pred)izbornih razloga.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.