Izvor: B92, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Što pre ratifikovati Ceftu"

Beograd -- Vlatko Sekulović ocenio da Srbija što pre mora da ratifikuje sporazum Cefta, koji će početi da se primenjuje od kraja maja 2006.

Šef delegacije Srbije za pregovore o primeni sporazuma Cefta je agenciji Beta kazao da bi Vlada Srbije hitno trebalo da Skupštini Srbije uputi predlog zakona o ratifikaciji tog sporazuma o stvaranju zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi.

"Do sada je pet zemalja ratifikovalo dokument, danas se očekuje da ga ratifikuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatska i ostaju samo Bosna i Hercegovina i Srbija koje to nisu uradile", kazao je on u telefonskoj izjavi iz Makedonije, gde je na radnom sastanku delegacija zemalja-potpisnica Cefte.

Srbija, Crna Gora, BiH, Albanija, Kosovo i Moldavija potpisale su 19. decembra 2006. godine sporazum Cefta, koji je već važio za Hrvatsku, Makedoniju, Rumuniju i Bugarsku.

Ratifikacija sporazuma bila je predviđena od marta do juna 2007. godine, do kada je trebalo da se sve zemlje potpisinice dogovore o primeni.

Sekulović je kazao da su otvorena pitanja o primeni Cefte, koja Srbija nije rešila sa Hrvatskom i BiH, "klasična pitanja u spoljnoj trgovini" i da trenutno ne postoji nijedna prepreka da Srbija ne bi mogla da ratifikuje sporazum.

On je naveo da su učesnici današnjeg sastanka pozitivno ocenili akcioni plan Vlade Srbije za duvansku industriju koji predviđa uvođenje jedinstvene akcize za domaće i strane cigarete od 1. januara 2008. godine, a carina na uvoz cigareta biće povećana sa 15 na 57,6 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.