Što je Cerarova vlada obećala Mađarima za drugi kolosijek?

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Okt.2018, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što je Cerarova vlada obećala Mađarima za drugi kolosijek?

LJUBLJANA - Bivša slovenska vlada je u prethodne dvije godine Mađarima za drugi kolosijek pruge Divača-Koper obećala gradnju 650 metara dugačkog viadukta, najam zemljišta u Luci i visok prinos.

Suprotno spekulacijama, dokument slovenske vlade koji je objavljen jučer ne predviđa prodaju vlasničkog udjela u Luci Koper niti bilo kakvu prednost mađarskim željezničkim prijevoznicima na drugom kolosijeku.

Sporazum predviđa i pridobijanje udjela Mađarske u kompaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 2TDK koja je investitor u drugi kolosijek, no taj udjel ne smije biti veći od udjela Slovenije, a prinos na uloženi kapital ne smije biti iznad 2,8 posto godišnje.

Moguće prekoračenje vrijednosti prijekta snosile bi obje države ravnomjerno. Sporazum bi trebao ratificirati slovenski parlament.

Prošle godine mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szíjjártó nakon sastanka s Karlom Erjavcem izjavio je da je Mađarska spremna financijski sudjelovati u projektu u zamjenu za jačanje položaja mađarskih tvrtki u Luci Koper, s ugovorom o dugoročnom najmu zemljišta i sudjelovanje mađarskih tvrtki u izgradnji .

Posljednjih je dana nova ministrica za infrastrukturu i bivša premijerka Alenka Bratušek ocijenila da zahtjevnu prugu za koju su joj odobrena i europska sredstva Slovenija može sagraditi sama i da nije za ulazak stranih partnera u taj strateški projekt niti za davanje posebnih lučkih koncesija strancima.

Konačna odluka bit će poznata do kraja godine, najavila je Bratušek.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.