Stižu sremske jagode: Proizvođači se nadaju višoj ceni, i do 300 dinara

Izvor: B92, 25.Apr.2020, 18:45

Stižu sremske jagode: Proizvođači se nadaju višoj ceni, i do 300 dinara

Voganj -- Jagoda je ove godine stigla nešto ranije, pa Kuzmanovići iz Vognja očekuju i dobru cenu.

Cena mogla da se kreće i do 300 dinara za kilogram, što je nešto više nego prošle godine.

Branislav Kuzmanović iz Vognja se već prvog dana putem E-pijace prijavio za prodaju ovogodišnjeg roda jagode i kukuruza šećerca. Jagoda je, kaže, na nekoliko dana od berbe i prodaje, a imajući u vidu činjenicu da odmah mora da se proda, u ovakvoj situaciji elektronska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prodaja je jedini način, prenosi portal Agroklub.

"Nadamo se rodu od oko 2,5 do tri tone, tako da bi ova godina trebalo da bude jača od prošle, kada je rod bio 2,5 tone na deset ari", kaže Kuzmanović.

Jagoda je ove godine stigla nešto ranije, pa Kuzmanovići očekuju i dobru cenu, koja bi mogla da se kreće i do 300 dinara za kilogram, što je nešto više nego prošle godine.

"Prošle godine smo sa prodajom krenuli oko 7. ili 8. maja, posle Đurđevdana, i tada je cena na tržištu bila oko 250 do 300 dinara za kilogram u piljarnicama, a mi smo je davali na veliko od 200 do 250 dinara za kilogram. Ove godine će krenuti malo ranije, smatramo da će biti i viša cena, ali videćemo do kraja. Nadamo se, narod mora jesti i nadamo se početnoj ceni prve jagode od 250 do 300 dinara."

Šećerac se proda bez problema

Pored zasada jagode u plasteniku, Kuzmanovići se godinama bave i proizvodnjom kukuruza šećerca. Do ove godine problema sa plasmanom nije bilo, a kako sada stvari stoje i ove godine rod će biti prodat.

"Kukuruz šećerac gajim na jutru zemlje, radimo ga u više etapa, sadimo ga iz čaša, direktno na foliju i mašinskom sadnjom da bi imali u više etapa, da u dužem vremenskom periodu bude za prodaju. Do sada smo to većinom radili i prodavali na tržištu u piljarnicama i marketima, a ove godine ćemo videti i na Epijaci. Mnogi su nas već zvali, da se raspitaju za količinu i cenu, kako bi zaključili neku vrstu predugovora", kaže Kuzmanović i dodaje da su za šećerac zvali iz Beograda.

"To bi mi bilo i dovoljno, jer imam proizvodnju u više etapa, pa bi sve mogli da otkupe od mene, pošto ja ne bih mogao da idem na tržište dalje, pridržavamo se i policijskog časa, ali ako oni budu dolazili mi bismo svu proizvodnju prodali."

Uzgoj jagoda nije ni lak ni jeftin

Sagovornik portala dodaje i to da ohrabruje činjenica da su ovih dana otvorene i pijace, tako da će jedan deo roda sigurno završiti i na pijačnim tezgama. Sada je, kaže, sve lakše jer se tržište polako otvara, a do pre nekoliko dana situacija nije bila nimalo bezazlena. Celokupna porodica Kuzmanović uključena je u proizvodnju kukuruza šečerca, jagode, paradajza i paprika. Sada je sva pažnja usmerena ka jagodi čija proizvodnja nije ni laka ni jeftina.

Kuzmanovići se pridržavaju svih mera zaštite, posebno vodeći računa o karenci. Proizvod mora biti izuzetnog kvaliteta, jer samo takav može dobro proći i na tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.