Stižu nove pare od države

Izvor: B92, 05.Avg.2021, 17:28

Stižu nove pare od države

Beograd -- Kreće drugi krug isplata državne pomoći.

Već sutra ležu prve pare i to slobodnim umetnicima koji će dobiti po 30.900 dinara, a potom slede i isplate privrednicima, penzionerima i ostalim punoletnim građanima.

Nakon slobodnih umetnika, prvi na spisku koji će dobiti novac od države su ugostitelji i zaposleni u turizmu. Njima od države takođe sleduje po 30.900 dinara. Reč je o drugom minimalcu koji je u prvoj polovini godine dogovoren u Nemanjinoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 11, a kako bi se pomoglo jednom od najugroženijih sektora u privredi, piše Blic.

Govoreći o građanima, u odnosu na jun, sada imamo znatno širi spisak i pomoći i korisnika koji mogu da računaju na novu državnu podršku. Ono što je sigurno, jeste da će penzioneri, njih svih 1,7 miliona, moći da računaju na mnogo više od prvobitno obećanih 80 evra, a da će isplate ići i u ovoj i u narednoj godini. Oni će praktično moći da računaju na ukupno 5 povećanja.

Novina je da na dodatni paket, mimo najavljenih 30 evra u novembru, mogu da računaju i ostali punoletni građani.

Penzioneri: 50+30+20+12 +170 evra

Penzioneri do kraja godine treba da očekuju uplatu od 100 evra. Za ovaj novac oni neće morati da se prijavljuju što je i ranije bio slučaj. Od 20. do 22. septembra biće im isplaćemo po 50 evra pomoći.

Drugu uplatu od 30 evra treba da očekuju u novembru kada će ovaj iznos dobiti i ostali punoletni građani. Treća i poslednja uplata u ovoj godini, od 20 evra, penzionerima sleduje u decembru.

Osim ove uplate u decembru, nova je informacija, i o pomoći penzionerima koja će ići početkom naredne godine. Njima će krajem februara 2022. najkasnije do početka marta biti isplaćeno po 20.000 dinara (oko 170 evra).

Penzionere će istovremeno sledovati i godišnje povećanje primanja koje će stupiti na snagu početkom naredne godine i koje će iznositi pet odsto na svaku penziju. Praktično primanja svih 1,7 miliona penzionera biće za toliko uvećana od januara 2022. To bi na prosečnu penziju od oko 29.300 dinara iznosilo 1.465. dinara.

Građani: 30 plus 20 evra

Prva uplata na koju ima pravo više od 6 miliona punoletnih stiže u novembru.

Tada stiže 30 evra pomoći i to je drugi deo pomoći koji je najavljen još početkom godine. Za ovaj iznos prijava je bila u maju s obzirom na to da je reč o drugom delu podrške koja je ukupno iznosila 60 evra.

U decembru, za sve punoletne, sledi i nova podrška od 20 evra. Detalji za ovu isplatu, uslove i način prijave, biće naknadno saopšteni.

Kalendar isplata

6. avgusta je isplata od 30.900 dinara za slobodne umetnike, 16. avgusta drugi pun minimalac primiće ugostitelji i zaposleni u turizmu (30.900 dinara), a od 20. do 22. septembra po 50 evra pomoći primiće penzioneri.

Sredina novembra drugih 30 evra pomoći primiće punoletni građani, uključujući i penzionere, a u decembru poslednjih 20 evra primiće svi građani, uključujući i penzionere.

Takođe, u januaru 2022. sledi linearni rast penzija od pet odsto i povećanje plata u javnom sektoru.

Krajem februara/početkom marta 2022. na račune penzionera biće uplaćeno 20.000 dinara.

Radnici: 3.000 na najmanje plate

Ovih dana sve više se priča i o povećanju najmanjih zarada u Srbiji koju prima oko 350.000 ljudi. Kako je najavljeno, Vlada će ići na povećanje minimalca na 35.012 dinara, što bi bio rast za oko 3.000 dinara u odnosu na aktuelnu minimalnu zaradu.

"Naša ideja sa poslodavcima da minimalac bude 35.012 dinara, to nije dovoljno, ali je više od 150 evra kao ranije. Na taj način, imaćemo platu 613 evra", najavio je predsednik Vučić.

Prethodno je najavljen i rast plata u javnom sektoru. Konkretna odluka o povišicama po sektorima ranije je bila donošena u tokom novembra, a rast plata je stupao na snagu u januaru.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da Srbija, zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima, ima dovoljno novca za povećanje penzija, plata u javnom sektoru, minimalne zarade, kao i za isplatu dodatnih 20.000 dinara penzionerima u februaru naredne godine.

Ministar je podsetio da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren rast od 1,7 odsto, a u drugom kvartalu 13,4 procenta, što čini da je rast u prvoj polovini godine oko 7,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.