Stižu nova rešenja paušalcima

Izvor: RTS, 14.Jan.2020, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu nova rešenja paušalcima

Od danas poreznici paušalcima šalju rešenja po novim propisima i prvi put ona nisu na papiru. Uz nove šifre delatnosti, osnovice i olakšice, nadležni kažu da će neko dobiti veće, a neko manje zaduženje, a u državnu kasu će se, po tom osnovu, sliti približno isto novca kao i do sada.
Rešenje o paušalnom porezu na koje se najduže čekalo, sada stiže unapred, za celu godinu. Umesto po osnovici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za sedam grupa paušalaca, porez je razrezan uz više od 400 šifri, za svaku delatnost pojedinačno. Prvi put, paušalci su automehaničari ali i računovođe.

"Svi paušalci će u toku ove nedelje, od danas do petka dobiti rešenja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave. Za preuzimanje rešenja moraju posedovati kvalifikcioni digitalni sertifikat", Dragan Agatunović iz Poreske uprave.
Uz šifru koja se besplatno dobija u MUP-u, i lična karta sa čipom može da posluži za ulazak na portal ePorezi i sanduče u kome je poresko rešenje.
Posebne kartice za to izdaju još četiri sertifikaciona tela. Sve novoosnovane firme rešenje o paušalnom porezu dobijaće u roku od 48 sati.
"Postoji čitav spektar delatnosti za koje nije bitno da li se obavljaju na teritoriji neke opštine, i za njih se uzima republički prosek, kada se obračunava poreska obaveza", objašnjava Slavica Savičić, državni sekretar Ministarstva finansija.
Tako će se za IT, umetničke, savetničke i usluge prevoza uzimati republički prosek, dok će za pekare ili frizere osnovica za obračun poreza varirati zavisno od zone u kojoj je radnja.
"Uspostavljena su neka nova umanjenja za različite kategorije preduzetnika, za ljude koji su mlađi od 30 godina, za starije od 55 ili 60 u zavisnosti od delatnosti", Jelena Bajić iz NALED-a.
Na godine, umanjenje je do 10 odsto, za porodilje i invalide 20 procenata, početnici u biznisu imaju dodatnu olakšicu prve tri godine.
Zbirno, olakšica ne može biti veća od polovine poreskog zaduženja, koliko plaćaju i svi koji se bave starim zanatima.
"Eleminišemo subjektivnu procenu inspektora u postupku utvrđivanja poreske osnovice, tako da je ovaj sistem pravedniji za sve obveznike", navodi Agatunović.
"Pravičnost opet nije potpuna"
Goran Radosavljević, profesor Fakultet za ekonomiju, finasije i administraciju, smatra da pravičnost opet nije u potpuna.
"Imamo sa druge strane kategoriju advokata i nekih drugih kategorija za koje znamo da zarađuju značajna sredstva, a u kategoriji su paušalaca", ukazuje Radosavljević.
Hoće li nova poreska rešenja proći test oko 100 hiljada paušalaca, znaće se kad ih otvore, a hoće li paušalci proći test samostalnosti u poslu, proveravaće se od 1. marta, kada ta zakonska odreba stupa na snagu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.