Stižu dolari i iz daleke Kanade: Ugovor Srbije sa pokrajinom Kvebek upućen na odobrenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2021, 12:14

Stižu dolari i iz daleke Kanade: Ugovor Srbije sa pokrajinom Kvebek upućen na odobrenje

Država Srbija sklopila još jedan ugovor o socijalnoj sigurnosti sa kanadskom oblasti Kvebek.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o socijalnoj sigurnosti između Vlada Srbije i Kvebeka i uputila ga Skupštini Srbije na ratifikaciju.

Ovim ugovorom se, kako za Tanjug kaže direktor Republičkog zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović, na sveobuhvatan način uređuje ostvarivanje prava iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, prava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti, kao i zdravstvenog osiguranja.

Prema njegovim rečima, sporazum između dve vlade je nakon trogodišnjeg pregovaranja, potpisan u junu prošle godine, a procedura je takva da bi sada trebalo da ga ratifikuju parlamenti Srbije i Kvebeka, a tri meseca nakon toga da počne njegova primena.

- U ovom trenutku se ne može sa sigurnošću reći kada će to biti, ali očekujem da njegova primena krene, ako ne do kraja ove, onda početkom sledeće godine - kaže Panović.

Sporazum će puno značiti brojnoj srpskoj dijaspori u ovoj kanadskoj pokrajini, jer i oni koji su otišli devedesetih godina prošlog veka, a bilo ih je dosta, narednih godina stižu na red za penzionisanje.

Panović objašnjava da je sporazum sa Kvebekom sveobuhvatniji od onoga koji Srbija od 2014. godine ima sa Kanadom i kojim nije obuhvaćeno zdravstveno osiguranje.

- Sporazum sa Kvebekom je malo širi, jer pored isplate penzija i sabiranja staža osiguranja, obuhvata i zdravstveno osiguranje, pa naši građani koji odu u Kvebek ili kanadski koji dođu u Srbiju, poslovno ili turistički mogu da koriste određene zdravstvene usluge - precizira on.

Dok se čeka na ratifikaciju sporazuma u parlamentima, Zavod za socijalno osiguranje sa svojim kanadskim kolegama priprema odgovarajuće dvojezične obrasce, kao što su zahtevi za penziju, potvrde o stažu i slično i taj posao se, kako navodi Panović, privodi kraju.

Kada je reč o pregovorima o postizanju sporazuma iz ove oblasti sa drugim zemljama, kaže da su u toku pregovori sa Azerbejdžanom i Tunisom. Sa Azerbejžanom je održana jedna runda pregovora u Bakuu prošle godine, ali od tada zbog pandemije sastanka nije bilo.

- Sa Tunisom smo imali dve runde razgovora i treću u martu preko video konferencije. To privodimo kraju i sa Tunisom ćemo imati sveobuhvatan sporazum kojim će biti regulisano i penzijsko-invalidsko i zdravstveno i osiguranje za slučaj nezaposlenosti - objašnjava Panović.

On ukazuje da pregovori sa Ukrajinom i Australijom traju dugo, ali još nisu završeni, a od drugih zemalja koje su nam zanimljive jer tamo ima dosta naših ljudi a sa njima nemamo sporazume, navodi Španiju i Portugaliju.

Inicijative koje je Srbija ranije upućivala prema ovim državama, one nisu prihvatile, ali će kako navodi sagovornik Tanjuga, te inicijative biti obnovljene.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.