Stiže novi zakon za sve koji žive u zgradama: Menja mnogo toga za komšije

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 14:41

Stiže novi zakon za sve koji žive u zgradama: Menja mnogo toga za komšije

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, za koji je rečeno da će olakšati energetsku obnovu zgrada i ugradnju liftova, predstavljen je u sredu u hrvatskom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu povodom unošenja predloga u javne konsultacije.

Kako je rečeno, cilj zakona je otkloniti postojeću zakonsku prazninu i omogućiti kvalitetno upravljanje zgradama i njihovo održavanje, prenosi Indeks.

Šta se menja?
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Jedna od bitnih novina je osnivanje zajednica suvlasnika koje bi bile pravne osobe, imale bi lični identifikacijski broj (OIB), a Državna geodetska uprava bi izradila registar zajednica suvlasnika. To će olakšati postupke energetske obnove i ugradnje liftova, koje će država sufinansirati trećinom troškova.

Zakon propisuje minimalnu visinu zajedničke rezerve koja iznosi 0.36 evra po kvadratnom metru. Potpredsednik vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je da zakon nije ideološki nego mu je cilj da se stanovanje učini boljim pa očekuje učestvovanje građana u javnom savetovanju, ali i lokalnih zajednica u njegovom sprovođenju.

Zakon propisuje redovno i vanredno održavanje zgrada, a u vanrednom, pored toga, predviđa otklanjanje hitnih popravki održavanja, za koje je potrebna saglasnost petine suvlasnika, i nužnih popravki za koje se traži saglasnost trećine suvlasnika.

Hitne popravke, osiguranje zgrade od rizika...

Kod hitne popravke predstavnik suvlasnika je dužan, nakon otklanjanja problema, da nabavi potpise petine suvlasnika kako bi se osiguralo da su popravke zaista obavljene na zajedničkim delovima zgrada, kazao je Bačić.

Takođe, predviđena je i obaveza suvlasnika da osiguraju zajedničke delove zgrade od osnovnih rizika, odnosno od požara, oluja, udara groma, izlivanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cevi, kao i odgovornost za štetu prema trećim osobama. Izbegnuta je obaveza nametanja osiguranja od zemljotresa jer predlagač smatra da bi to previše finansijski opteretilo građane suvlasnike zgrada.

Jedan od predloga zakona je uvođenje odredbe o prinudnom upravniku, kojeg imenuje gradonačelnik ako to nisu učinili suvlasnici, kao i uvođenje odredbe o prinudnom predstavniku suvlasnika, kojeg imenuje upravnik ako to nisu uradili suvlasnici.

Konsultacije su otvorene do 20. marta, nakon čega se Zakon upućuje u redovni skupštinski postupak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.