Stiže nova investicija od 100 miliona dolara: Počela gradnja fabričkog kompleksa u Rumi

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 12:18

Stiže nova investicija od 100 miliona dolara: Počela gradnja fabričkog kompleksa u Rumi

Kineska kompanija Haitian International planira da proširi proizvodnju i logističku mrežu u Evropi izgradnjom savremenog postrojenja u Rumi.

Početak proizvodnje očekuje se u prvom kvartalu 2025. godine, saopštila je ova kompanija.

Kamen temeljac položen je 20. aprila, a očekuje se da građevinski radovi počenu na jesen. Faza 1 će obuhvatiti izgradnju 161.000 kvadratnih metara, uključujući halu A od 59.000 kvadratnih metara, kao i kancelarijski prostor i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zgradu za zaposlene sa internom kantinom. Prema sadašnjem planu, planirano je da postrojenje počne da radi 2025. godine, prenosi eKapija.

"Sa ovom investicijom u centru Balkanskog poluostrva, Haitian International postavlja još jednu prekretnicu u svojoj globalnoj strategiji. To uključuje izgradnju nove infrastrukture i lokacije za jačanje međunarodne konkurentnosti na duži rok. Kompanija takođe želi da bude otpornija na krizu, pre svega na rastuće troškove transporta i zagušenja logistike", navode iz kompanije.

Kako je ranije najavljeno, kompanija Haitian Machinery u Rumi će graditi fabrički kompleks za proizvodnju industrijskih injekcionih mašina i mašina za sečenje i livenje, a u planu je proizvodnja od ukupno 250 mašina godišnje, vidi se iz idejnog rešenja projekta koje je izradio beogradski Mašinoprojekt kopring.

Vlasnik kompanije koja je registrovana u Rumi u aprilu prošle godine je kineski Haitian Plastics Machinery Group, koji je proletos sa Opštinom potpisao ugovor o prodaji zemljišta.

Ova kineska grupacija, najveći svetski proizvođač mašina za brizganje pod pritiskom, najavila je tada da će u fabriku uložiti 100 miliona USD i da će u Rumu dovesti četiri industrije - proizvodnju mašina za brizganje, cnc mašina, mašina za livenje pod pritiskom i automatizaciju.

"Ruma je idealna lokacija za nas, da možemo da direktno snabdevamo našim "mars" i "jupiter" mašinama naše klijente u Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku. U Srbiji smo već izgradili veliku bazu, za koje će novi centar da omogući bolju uslugu", rekao je Sun Jiming, izvršni direktor Haitian International Germany.

Zhang Bin, zamenik generalnog direktora Haitian grupe dodao je da će biti omogućena veoma efikasna sinergija cele proizvodnje i pratećih usluga, od Haitian Smart Solutions rešenja za automatizaciju, MES sisteme ili individualne proizvodne sisteme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.