Stiglo nam je moćno rusko oružje. Vučić: Odličan je

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 16:55

Stiglo nam je moćno rusko oružje. Vučić: Odličan je

U Nišu je predstavljen antidron sistem "repelent".

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kompleksu Niške tvrđave, antidron sistem "Repelent", koji je prvi put predstavljen javnosti.

Reč je o ruskom sistemu koji može da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letelica i dronova, na teritoriji od 30 kilometara.

"Stigao je Repelent. Ovo je Repelent. Nije snažan kao Krasuha, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je odličan" istakao je Vučić.

Predstavnici Vojske Srbije su istakli da je sistem "Repelent" namenjen za detekciju i izviđanje bespilotnih vazduhoplova, kao i vršenje statističke obrade podataka, održavanje nivoa pretnje i eventualno ometanje svih radiokanala upravljanja i kanala satelitske navigacije.

Tom prilikom je istaknuto da je cilj tog sistema odvraćanje potencijalnog napada bespilotnog drona, kao i da pokriva prostoraod 30 kilometara.

Reč je o sisistemu koji otkriva dronove, prati njihove signale i elektronski suzbija prenos podataka bespilotnih letelica.

"Repelent" je projektovan za elektronsko praćenje bespilotnih letelica na osnovu signala radio-elektronskih sredstava i suzbijanje njihovih sistema upravljanja, a razvio ga je 2016. godine Ruski naučno-tehnički centar za elektronsku borbu.

Sistem je težak više od 20 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.