Stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji FOTO

Izvor: B92, 02.Okt.2020, 08:31

Stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji FOTO

Beograd -- Na Savski trg u Beogradu iz Rusije juče su stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji čije će postavljanje biti završeno do sredine novembra.

"U Beograd su stigla poslednja dva kamiona, od ukupno deset, u kojima je dopremljen spomenik Stefanu Nemanji. U poslednja dva kamiona stigli su delovi skulpture Stefana Nemanje tako da su svi delovi spomenika, najvećeg na Balkanu, sada u Beogradu", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić novinarima na Savskom trgu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Podsetio je da je postavljanje spomenika, čiji je autor ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, počelo u avgustu.

"Urađeni su šipovi dubine deset metara i to su šipovi kao za zgradu visine sedam spratova", rekao je Vesić i dodao da će spomenik, težak 72 tone, biti postavljen do sredine novembra.

Naveo je da će spomenik biti pet metara pod zemljom i 23 metra iznad zemlje i istakao da će biti monumentalan, onakav kakav zaslužuje rodonačelnik najznačajnije srpske srednjovekovne dinastije koja je vladala Srbijom dva veka, dala 11 vladara i u čije vreme je naša zemlja u srednjem veku dostigla vrhunac.

Vesić je naveo da će spomenik Stefanu Nemanji biti jedinstven u svetu, jer će se umesto na klasičnom postamentu, nalaziti na razbijenom vizantijskom šlemu, u čijoj će unutrašnjosti biti reljefi koji će predstavljati delove iz života Stefana Nemanje i istorije tadašnje Srbije. Dodao je da će u šlemu moći da bude oko 50 ljudi i da će to biti neka vrsta muzeja na otvorenom, dok će oko spomenika biti fontana sa 46 mlaznica i posebna rasveta.

Savski trg je površine 30.000 metara kvadratnih, od čega je 20.000 kvadrata pešačka zona, precizirao je Vesić i dodao da će to biti najveći pešački trg u Srbiji čija će rekonstrukcija, kao i postavljanje spomenika, biti završena u novembru.

Vesić je podsetio da je obnovljena fasada zgrade nekadašnje železničke stanice i uređen krov i dodao da će biti raspisan tender za rekonstrukciju same zgrade u kojoj će biti Muzej srpskog srednjeg veka. Vesić je rekao da je srednji vek verovatno jedan od najznačajnijih perioda u istoriji Srbije i dodao da se mi, nažalost, prema srednjem veku do skoro nismo odnosili kao prema periodu naše istorije koji je posebno značajan.

"Naša zemlja je u srednjem veku postala ugledna zemlja u srednjovekovnoj Evropi. Mi danas, nažalost, nemamo, recimo, nijednog srednjovekovnog vladara na novčanicama, ne negujemo sećanje prema srednjem veku onako kako naši srednjovekovni vladari zaslužuju i zato sam posebno srećan što, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dobijamo spomenik Stefanu Nemanji", istakao je Vesić.

Dodao je da postavljanje tog spomenika pokazuje da Srbija konačno vodi računa o svojoj istoriji, kulturi i da poštuje pre svega sebe, a kada poštuje sebe onda može da poštuje i druge.

Kako je rekao, zauvek je prošlo vreme kada smo se stideli svoje prošlosti, kada nismo vodili računa o tome da negujemo svoje kulturne, društvene, istorijske vrednosti i kada smo se izvinjavali drugima.

"Sa takvom Srbijom je završeno. Podizanje spomenika Stefanu Nemanji biće pečat na to da se Srbija okrenula sebi i da ponovo, uspravne glave, korača ka svojoj budućnosti", zaključio je zamenik gradonačelnika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VIDEO: Poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji stigli u Beograd

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2020

Poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji stigli su na Savski trg u Beogradu..."U Beograd su stigla poslednja dva kamiona, od ukupno deset, u kojima je dopremljen spomenik Stefanu Nemanji. U poslednja dva kamiona stigli su delovi skulpture Stefana Nemanje tako da su svi delovi spomenika, najvećeg na...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.