Stigao prevoz Vlade RS vredan 9,7 miliona evra: Luksuznom cesnom i na daleke destinacije

Izvor: B92, 25.Dec.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigao prevoz Vlade RS vredan 9,7 miliona evra: Luksuznom "cesnom" i na daleke destinacije

Banjaluka -- Novi avion "cesna" od 19 miliona konvertibilnih maraka (9,7 miliona evra), koji je Vlada Republike Srpske kupila, stigao je na banjalučki aerodrom juče.

Rebalansom budžeta RS predviđeno je da avion bude plaćen ove godine. Izdaci za nabavku postrojenja i opreme u Vazduhoplovnom servisu RS povećani su sa 4.200 na 19.904.200 KM.

Avion je stigao na aerodrom u Mahovljane gde mu je još ranije rezervisan hangar, piše portal Capital.ba.

Avion koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Srpska kupila je Cessna Citation CJ4, koji spada u kategoriju lakih aviona i koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima.

Iako spada u kategoriju malih aviona korisnici putuju u relativnom komforu.

Zvaničnici ovim avionom bez problema mogu da putuju na daleke destinacije, na primer u Moskvu do koje su i trenutnim avionom leteli, ali su se susretali s problemom ako bi morali da čekaju duže na sletanje na aerodrom.

Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sedišta, kao i medijske priključke, WIFI mogućnost povezivanja i sistem upravljanja kabinom Rockwell Collins Venue.

Avion poseduje prostor za osvežavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što ga čini komfornim.

CJ4 je najbolji avion u seriji CJ aviona, sa većom brzinom i dometom od bilo kog drugog malog aviona, piše portal. CJ4 ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

Cena novog CJ4 iznosi 9,41 miliona dolara, odnosno oko 16,2 miliona maraka. Kada se uračuna PDV, novi avion koštao je građane Srpske 18,9 miliona KM.

Avion je naručen u sivoj boji, kao što je i avion koji već poseduje Srpska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.