Izvor: B92, 23.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigao ledeni talas

Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Kraljevo, Varšava, Prag, Berlin -- Najavljivan ledeni talas stigao i u Srbiju. Grejanje u Novom Sadu za sada normalno.

Iako su zbog niskih temperatura prethodnih dana stizale najave iz pojedinih gradova da neće biti dovoljno grejanja,situacija je danas uglavnom normalizovana. Iz beogradskih toplana javljaju da ima dovoljno mazuta za grejanje, dok gradske vlasti Novog Sada najavljuju da će platiti razliku u ceni mazuta između prodajne u NIS-u i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << one koju je EPS spreman da plati.

EPS je saopštio da će večeras zbog potreba grejanja Novog Sada, Zrenjanina i Sremske Mitrovice izdati nalog za pokretanje po jednog bloka u Termoelektranama-Toplanama u tim gradovima. U EPS-u kažu da količine goriva za rad Panonskih elektrana kojima oni trenutno raspolažu nisu velike, i da će ako potraje krizna situacija mazut za rad ovih elektrana morati da se obezbedi uz pomoć svih nadležnih organa i preduzeća, po cenama koje neće naneti ogromnu finansijsku štetu Elektroprivredi Srbije.

Ministar energetike Radomir Naumov kaže za B92 da svi gradovi u Srbiji imaju uredno grejanje. On navodi da ni jednog trenutka Novi Sad nije bio u kritičnoj situaciji i pored toga što neki gradovi nisu prešli na snabdevanje alternativnim energentima. "Garantujem da grejanje nije ugroženo ni u jednom gradu", kaže Naumov.

Prethodno je na činjenicu da je situacija alarmantna ukazao izvršni direktor Srbijagasa za tehniku Lazar Đurđević, koji je rekao da će se sistem grejanja u Novom Sadu raspasti ako ne bude izdata naredba o pokretanju postrojenja u Termoelektrani-Toplani. "U situaciji kad su temperature ispod nule, a što se očekuje sledeće nedelje, u slučaju da TE toplana ne bude pokrenuta, građani Novog Sada i 60.000 stanova neće biti grejani", kaže on. Da bi Termoelektrana-Toplana počela da greje stanove u Novom Sadu, u EPS-u traže da mazut kupe po ceni nižoj od sadašnje, 23 dinara po kilogramu.

Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković održala je sastanak s resornim članovima Gradskog veća i direktorom Novosadske toplane. Zaključeno je da razloga za vanredno stanje nema, a lokalna samouprava je odlučna u naporima da svi Novosađani priključeni na sistem Novosadske toplane za vreme najavljenih hladnoća imaju redovno grejanje. Dogovoreno je svakodnevno održavanje radnih sastanaka u vezi s tim problemom, a saopšteno je i da su uzroci problema organima vlasti i javnim preduzećima na nivou Srbije.

Direktor Rafinerije u Pančevu, Kosta Ilić kaže da situacija sa mazutom nije kritična i da ta rafinerija dnevno može da isporuči 3000 tona derivata potrošačima. "Mi trenutno imamo gotove robe dovoljno da zadovoljimo potrebe tržišta, bez obzira na eventualno povećane zahteve toplana ili EPS-a. Mi smo preko vikenda, za tri dana isporučili oko 10 hiljada tona mazuta, a cenu nismo menjali od oktobra. Za sada nam se nisu javljali kupci iz inostranstva, tako da trenutno podmirujemo samo domaće tržište", objašnjava Kostić. On je demantovao da na zalihama rafinerije ima toliko mazuta da će, ako uskoro ne bude prodata bar polovina tih zaliha, zbog popunjenosti skladišta, rafinerije početkom marta morati da obustave proizvodnju derivata.

U Ministarstvu rudarstva i energetike tvrde da, zahvaljujući izuzetno povoljnoj hidrološkoj situaciji, električne energije ima dovoljno i da će je biti i ubuduće, jer za slučaj da se hladnoće nastave i da se potrošnja drastično poveća, EPS ima ugovorene količine struje iz uvoza. Nebojša Jovanović, pr sindikata EPS-a, kaže da je u pregovorima sa Vladom učinjen napredak, i da bi do kraja dana trebalo da se zna da li će sindikat EPS-a obustaviti štrajk i proizvodnju struje i uglja vratiti u normalu. "U najnovijim kontaktima sa Vladom republike Srbije došlo je do približavanja stavova i očekujemo da nam danas u toku dana Vlada odgovori na neke sitnije primedbe koje imamo na predlog sporazuma. Ukoliko bi Vlada prihvatila te naše primedbe spremni smo da prihvatimo ponuđeni sporazum sa tim izmenama", objašnjava Jovanović.

Saobraćajna policija MUP-a Srbije upozorila je sve učesnike u saobraćaju da, zbog loše vremenske situacije i otežanog odvijanja saobraćaja u Srbiji, voze oprezno i sporije. "Sneg slabijeg intenziteta pada u većem delu Srbije i zadržava se na kolovozu. Saobraćaj se odvija po vlažnim i mestimično zaledjenim, kao i snegom pokrivenim kolovozima", ističe se u saopštenju MUP-a.

Ko kome i šta saopštava

Urednica Internet-sajta Energy Observer Sijka Pištolova kaže za B92 da saopštenje Ministarstva energetike i EPS-a nije ni namenjeno građanima, da bi ih obavestilo šta će se događati, već ministru finansija Mlađanu Dinkiću, koji je opomenut da je prekidač za grejanje Novog Sada kod Ministarstva energetike i EPS-a, odnosno da građani mogu ostati bez grejanja ako Ministarstvo finansija ne usliši zahteve za povećanje cena i zahteve za smanjenje poreza na mazut.

"Dinkić već mesecima govori EPS-u da razume njihove zahteve, ali da ne može da im udovolji jer ga nisu ubedili da su na pravi način iskoristili novac od prethodnog poskupljenja ili smanjili troškove proizvodnje. Srbijagas je ministra energetike Radomir Naumova još 18. januara obevestio o predstojećim problemima s gasom, a on nije, kako je trebalo i kako su uradile zemlje u okruženju, formirao krizni štab, s jasno definisanim zadacima, koji bi se bavio novom situacijom i rešavao probleme", kaže Sijka Pištolova.

Kako se greje po Srbiji

U Kragujevcu je jutros obezbeđeno grejanje svih potrošača sem fabrike Zastava, kojoj se isporučuje smanjena količina toplotne energije, izjavila je Beti portparolka Energetike Jelena Bošković. "Zbog problema s nabavkom, gas je isključen za kotlarnicu Zastave, a potrošnja gasa u kotlarnici u Kliničkom centru Kragujevac smanjena je na trećinu, što je uticalo na povećanje potrošnje mazuta i uglja. Mazuta ima za sedam dana, pa iako nove količine stižu postoji opasnost da zbog povećane potrošnje one ne budu dovoljne", kaže ona.

Građani Leskovca čiji su stanovi priključeni na gradsku Toplanu za sada nemaju većih problema s grejanjem. Postrojenja leskovačke Toplane koriste uglavnom ugalj i mazut, a to preduzeće na zalihama ima energenata za najviše 10 dana. Rukovodstvo Toplane navodi da je zbog dugovanja potrošača račun preduzeća blokiran i da ne mogu da nabave nove količine uglja i mazuta, za B92 javlja Bratislav Ilić.

Kraljevačke toplane jutros rade i na gas i na mazut. Tehnički direktor Toplane Vukašin Simeunović rekao je Beti da toplane u Kraljevu imaju dovoljno mazuta. "Ako snabdevanje gasom bude redovno, imaćemo mazuta za mesec i po dana grejanja", rekao je on.

Direktor novopazarske toplane Prvoslav Mutavdžić rekao je da bi prelazak toplana u Srbiji sa gasa na mazut mogao da ugrozi kvalitet grejanja u Novom Pazaru. On je objasnio da u tom gradu nije problem najavljeni hladni talas, već nagli rast potražnje mazuta. "Povećana potražnja mazuta otežaće njegovu nabavku, jer će u trci sa većim gradovima Novi Pazar, kao manji potrošač, svakako biti hendikepiran", kazao je Mutavdžić. Novopazarska toplana greje oko 7.000 stanova i koristi isključivo mazut i ugalj.

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane saopštilo je da dok traju ekstremno niske temperature, više od 250.000 beogradskih stanova biće zagrevano bez prekida 24 časa. JKP Beogradske elektrane raspolažu dovoljnim količinama energenata, pa se u glavnom gradu ne očekuju teškoće u isporuci toplotne energije.

Prva žrtva hladnoće u Srbiji?

Telo za sada neidentifikovanog muškarca, pronađeno je sinoć ispod beogradskog mosta Gazela. Iako je obdukcija još u toku, policija pretpostavlja da bi moglo da se radi o prvoj žrtvi ledenog talasa koji je pogodio Srbiju. Beskućnici su izložen najvećem riziku zbog velikih mrazeva, a jedino mesto gde mogu da prenoće je Dom u Kumodražu.

Prihvatilišta spremna, u Hitnoj pomoći manje poziva

Za Centar za prihvatilište odraslih lica obezbeđen je dovoljan broj ćebadi, dušeka i hrane. Direktor Dragan Grinvald kaže da se ovih dana zbog hladnoće javilo 5-6 osoba, mahom starih korisnika ove ustanove. "Oni su okupani, sređeni, dobili su topli obrok i dodatnu garderobu, ali su napustili ustanovu. To su alkoholičari, koji ne poštuju naš red i režim i njihov izbor je ulica. Međutim, postoje i lica do kojih mi ne možemo da dođemo, i postoji mogućnost zaista da neko od tih beskućnika i tragično završi", objašnjaca Grinvald.

Načelnica u Hitnoj pomoći Radmila Šehić kaže da ove zime imaju manji broj poziva zbog hladnoće nego ranijih godina. Ona objašnjava da su pozivi najčešće dolazili iz naselja na periferiji grada, mahom romskih, gde ljudi žive u kartonskim kućama i barakama. "Posebno smo imali pozive zbog alkoholisanih osoba, gde je dolazilo do vitalne ugroženosti zbog hladnoće, ali u ovom zimskom periodu nema toliko poziva sa javnih mesta", kaže Radmila Šehić.

Hladno širom Evrope

U Poljskoj je tokom vikenda zbog hladnoće umrla 21 osoba. Temperature se noću bivaju i ispod -25 stepeni, a od sredine novembra od hladnoća kombinovanih s preteranom upotrebom alkohola u toj zemlji su umrle 144 osobe.

Policija obilazi parkove, železničke stanice i mesta gde se okupljaju beskućnici i prevozi njih i osobe u alkoholisanom stanju u prihvatilišta ili treznilišta ili ih vodi u policijske stanice da se ugreju. U Varšavi će u naredna tri dana biti prikupljani topla odeća i ćebad kao pomoć beskucnicima.

Većina škola prihvatila je preporuku Ministarstva nauke i prosvete i otkazala nastavu do otopljenja.

Rusija je Poljskoj za trećinu smanjila isporuke gasa zbog izuzetno oštre zime u regionu, a ministar privrede Poljske Pjotr Vožnjak umiruje Poljake da domaćinstva neće ostati bez gasa. "Nema govora o smanjenju isporuka gasa domaćinstvima. Ako problemi sa uvozom gasa potraju, ograničićemo isporuke privredi", rekao je Vožnjak.

U Češkoj je noćas temperatura bila oko -20, a u toj zemlji se, konačno, čuju i glasovi razuma. Stručnjaci u toj zemlji podsećaju sugrađane da takvi mrazevi na tim prostirima nisu ništa neuobičajeno. "Za žitelja srednje Evrope ekstremna zima počinje tek ispod -20, za Norvežane tek oko -35", kaže češki ekspert za preživljavanje u ekstremnim uslovima Ladislav Sigr, prenosi Beta.

U Nemačkoj je talas hladnoća, uz temperature i do -34 stepena, zahvatio istok i jug zemlje. U pokrajini Saksonija-Anhalt u mestu Volfen sedamdestčetvorogodišnja žena je pala u dvorištu na putu do poštanskog sandučeta i smrzla se, a u Zalcvedelu, u istoj pokrajini, na livadi je nađen četrdesetosmogodišnji džoger, ali uzrok smrti nije poznat.

Protekle noći najhladnije je bilo u mestu Funtenze u Bavarskoj, gde se temperatura spustila na -33,8. U Saksoniji je zabeleženo -24, a u Berlinu -20 stepeni. Gradske vlasti u Berlinu za beskućnike su otvorile stanice podzemne železnice, koje se u normalnim prilikama zatvaraju kada posle ponoći prestanu da saobraćaju vozovi i zamene ih noćne autobuske linije. Ljudi bez krova nad glavom u Berlinu su prošle noći utočište našli i u holovima banaka, u koje može da se uđe i kada šalteri ne rade.

U Rumuniji je šest osoba umrlo od hladnoće, a tokom vikenda temperatura se spustila na -28 stepeni Celzijusa, saopštile su danas lokalne vlasti. U oblasti Bakau, na istoku Rumunije, tri muškarca su umrla od posledica hipotermije, dok je još desetak osoba hospitalizovano zbog teških promrzlina. Još tri osobe su umrle od hipotermije u susednim oblastima Bazau i Vrančea.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.