Stigao im prvi C-27J spartan FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 10:37

Stigao im prvi C-27J spartan FOTO/VIDEO

Slovenačko ministarstvo odbrane objavilo je da je na aerodrom Cerklje ob Krki sleteo prvi taktički transportni avion C-27J spartan slovenačke vojske.

Slovenija je naručila dva aviona, ugovor za prvi spartan u varijanti NG potpisan je novembra 2021. godine, a u sporazumu je postojala opcija i za drugu letelicu za čiju nabavku je ugovor finalizovan 21. novembra ove godine, piše Tango siks (Tango Six).

Zvanično je saopšteno da će ukupni troškovi nabavke dva spartana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Sloveniju iznositi 128,91 milion evra bez poreza na dodatu vrednost, kao i da će drugi avion biti isporučen u decembru 2024. godine.

Pored dva transportna aviona, u okviru daljeg opremanja i modernizacije slovenačkih vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane, Slovenija je u međuvremenu potpisala još dva sporazuma. Prvi ugovor odnosi se na nabavku 6 višenamenskih helikoptera AW139M, čime se nastavlja saradnja sa italijanskim proizvođačem Leonardo, a drugi sporazum je programski ugovor za kupovinu raketnog sistema PVO IRIS-T SLM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.