Stevanović: Preminuli pacijent nije bio vakcinisan

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Dec.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stevanović: Preminuli pacijent nije bio vakcinisan

BEOGRAD - Male boginje izazvale su teške komplikacije kod tridesetogodišnjeg pacijenta koji je jutros preminuo na Klinici za infektivne i tropske bolesti, izjavio je danas direktor te klinike Goran Stevanović i dodao da je reč o osobi koja nije bila vakcinisana.

Stevanović je za Tanjug rekao da su preduzete sve mere, ali da su one za male boginje vrlo ograničene, jer ne postoji specifičan lek koji će delovati na virus.

"Pacijent je primljen na kliniku sa upalom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pluća što je jedna od najčešćih komplikacija. Pored svih naših napora došlo je do potpunog otkazivanja plućne funkcije i smrtnog ishoda", rekao je Stevanović i dodao da pacijent nije bio vakcinisan MMR vakcinom.

Podseća da su najčešće komplikacije malih boginja upale pluća, ali da se mogu razviti i oštećenja nervnog sistema - upale mozga. On kaže da je karakteristika malih boginja za razliku od nekih drugi bolesti da napadaju zdravu populaciju i da kod njih dovode do teških komplikacija i smrtnog ishoda.

"Recimo kod gripa, potrebno je da pacijent ima još neki defekt imunog sistema da bi došlo do težih komplikacija. Kod malih boginja nije tako, one napadaju zdravu populaciju, što je bio slučaj i sa našim pacijentom".

Male boginje su, pojašnjava, zbog uspešne vakcinacije zaboravljena bolest, ali naglašava da je osnovna stvar da je "kod malih boginja samo ime malo, a sve ostalo veliko"."To je izuzetno teška bolest koja vrlo ccesto daje smrtni ishod kod osoba koje nisu vakcinisane, jer za njih ne postoji specifična terapija. Jedina zaštitna mera je vakcinacija pre nego što se osoba izloži virusu", zaključio je Stevanović.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.