Štednja skoro tri puta manja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štednja skoro tri puta manja

BEOGRAD - Štednja za šest meseci ove godine je povećana za oko 250 miliona evra, ali je ona manja u poređenju sa istim periodom 2008. godine, kada je povećanje iznosilo i do 600-700 miliona evra, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Jelašić je rekao da banke poslednjih meseci, sve više novca donose iz inostranstva u Srbiju i da je štednja iz inostranstva povećana, što ukazuje da će i krediti biti nešto jeftiniji i da se očekuje da će i novac >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti nešto jeftiniji, pre svega u poslednjem tromesečju ove godine.

Jelašić je izjavio RTS-u da je najveći broj banaka korigovao marže i odlučio da ih vrati na prethodni nivo.

Govoreći o preporukama NBS, o spisku banaka koje krše ugovore i profitiraju i koje je trebalo od 1. jula da smanje kamate na kredite, Jelašić je rekao da se preporuke odnose na nove kredite "i to će biti od 1. septembra".

"Lista se odnosi isključivo na banke, vezano za kredite koji su odobravani u prethodnom periodu, a najveći broj banaka je u međuvremenu korigovao svoje marže ili retroaktivno, ili će u vremenskom periodu sada to izvršavati", rekao je Jelašić.

Guverner je izrazio nadu da će novi ugovori biti mnogo transparentniji i najavio da će ugovori biti sada doneti i važiti od septembra, kao i da će građani imati veću sigurnost.

Prema njegovim rečima, NBS je protiv retroaktivnog vraćanja i povećanja marži unazad.

Jelašić je ukazao da najveći broj banaka nije promenio marže, već da je reč o manjem broju banaka, koje imaju veći broj klijenata, da se u NBS posebno odeljenje bavi zaštitom potrošača.

Jedan rebalans budžeta vrlo poželjan

Govoreći o povlačenju druge tranše zajma od MMF-a i potrebi rebalansa budžeta, Jelašić je istakao da bi to u današnjim uslovima bilo veoma poželjno, pošto su prihodi manji od planiranih, a rashodi na nivou planiranih.

"Jedan rebalans budžeta bi bio svakako dobar i to mnogo pre nego što još dođe misija MMF-a", smatra Jelašić.

Prema njegovim rečima, ukoliko ta misija dođe u Srbiju krajem avgusta, pregovori bi mogli potrajati i do kraja septembra, tako da bi sve mere koje se donesu imale efekat na poslednja tri četiri meseca u godini.

Budžetski deficit mnogo viši od planiranog

Guverner je objasnio da devizne rezerve trenutno iznose oko devet milijardi evra i da je taj preduslov ispunjen, ali da će biti značajan problem, koji je vezan za budžetski deficit, koji je, najverovatnije, na mnogo višem nivou od planiranog.

Komentarišući povlačenje te druge tranše, Jelašić je rekao da "automatskog povlačenja druge tranše nema" i najavio da će predstavnici MMF-a, vlade i NBS proveriti da li je ispunjen kriterijum, koji očito nije ispunjen i da je potrebno razmotriti šta je razlog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.