Štedite u Agrobanci, sigurno je

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Štedite u Agrobanci, sigurno je"

Beograd -- Štednja građana u Agrobanci nikada nije bila sigurnija, kaže Milorad Džambić, prinudni upravnik ove banke, nakon vanredne skupštine akcionara.

Prema njegovim rečima, banka je stabilna i likvidna, a država garantuje za depozite do 50.000 evra.

Zbog nedovoljne visine kapitala, Narodna banka Srbije uvela je prinudnu upravu u Agrobanku pre oko mesec dana. Teško naplativi krediti su najveći problem, ali to ne utiče na sigurnost depozita, tvrde u ovoj banci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Akcija Agrobanke prethodne nedelje izgubila je više od deset odsto vrednosti. Ove nedelje deonica je izgubila dodatnih 30 odsto. U sredu je njena vrednost bila 1.897 dinara, a pre mesec dana oko 3.600 dinara.

"Razloga za brigu nema. Od ukupno oko 350 miliona evra štednje povučeno je 1,5 miliona i to zato što je tim građanima trebao novac. Loših kredita ima, ali oni mogu da budu restukturirani", rekao je Džambić.

U brokerskoj kući Sinteza kažu da su loši krediti najveći problem banke, koja je svojevremeno važila za jednu od najlikvidnijih hartija na berzi. Uslov rešenja bi mogla da bude dokapitalizacija, ali eventualnih kandidata za sada nema.

Nema izgleda ni da bi država mogla dokapitalizovati ovu bankarsku ustanovu, znajući da su u budžetu Srbije za 2012. predviđena samo sredstva za dokapitalizaciju Komercijalne banke od 100 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.