Izvor: Blic, 07.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stečaj za dva meseca

Stečaj za dva meseca

BEOGRAD - Novi Zakon o stečaju, koji će uneti red u ovu oblast, i dovesti do mnogo jasnije situacije u srpskoj privredi, trebalo bi da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije u aprilu - kaže za 'Blic' Aleksandar Vlahović, ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Srbije.

- Stečaj neće biti mehanizam koji će srpsku privredu da potopi nego, naprotiv, da je ozdravi. Sadašnji zakon je neefikasan, uvodi kategoriju predstečajnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stanja, koje može da traje godinama i koje je najčešće praćeno raznim aferama, aktivnosti rasparčavanja imovine (pre svega atraktivne), što konačno najčešće dovodi do likvidacije preduzeća - tvrdi Vlahović. Nov zakon predviđa ukidanje predstečajnog postupka, definiše vrlo jasan rok (ne duže od dva meseca u dva poziva) u kome se upućuje poziv poveriocima da se izjasne oko stečajnog poravnanja, a nakon toga, ako nema stečajnog poravnanja, prodaje se kompletna imovina preduzeća, a od dobijenih prihoda namiruju se poverioci. - Ako nema kupca za kompletno preduzeće, onda se ide na prodaju dela imovine, opreme, zgrade, što takođe nije strašno, jer mrtav kapital (mašine, oprema) poslužiće preduzetnicima za osnivanje novog biznisa, u kome će opet raditi određen broj njihovih radnika - kaže Vlahović. Novina je i osnivanje dve agencije: jedna za davanje licenci za stečajne upravitelje (organizovaće kurs za stečajne upravnike), a druga agencija će pod svojom kontrolom držati stečaj svih društvenih preduzeća (institucionalni stečajni upravnik svih društvenih preduzeća). Do sada je Stečajno veće Trgovinskog suda određivalo stečajnog upravitelja, a sada će to za društvena preduzeća činiti agencija. Za privatna preduzeća koja odlaze u stečaj, upravitelja će i dalje određivati Trgovinski sud.

Vlahović ističe da još nije utvrđeno da li će se stečajni postupci pokrenuti po starom zakonu, po njemu i nastaviti.

- Ja se zalažem da se ne nastavljaju po starom, nego da se automatski primeni novo zakonodavstvo - ističe Vlahović. K. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.