Stečaj za Šumadiju

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stečaj za "Šumadiju"

Ugostitelji dužni 39 miliona dinara koje ne mogu da vrate

Gornji Milanovac – Ugostiteljsko preduzeće "Šumadija", posle dve neuspele aukcije, u januaru i martu, na kojima je ponuđeno 69,9 odsto kapitala za privatizaciju – odlazi u stečaj. Tako je odlučio Trgovinski sud u Čačku, a na predlog ovdašnje filijale Poreske uprave javnih prihoda koja potražuje 6,62 miliona dinara. Ostali poverioci su razni dobavljači (8,18 miliona), fondovi socijalnog osiguranja radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (15,27) i radnici za neizmirene plate (9,23 miliona) koje nisu primali protekle dve i po godine. Dakle, ukupno dugovanje preduzeća premašuje 39 miliona dinara, a mogućnost za njegovo izmirenje ne postoji. Uz to, račun "Šumadije" je neprekidno u blokadi već 310 dana, i trenutna blokada je na 3,6 miliona dinara.

Stečajna uprava je poverena centru za stečaj Agencije za privatizaciju, a stečajni sudija je Duška Ilić iz Trgovinskog suda. Prema knjigovodstvenoj evidenciji, stečajnoj prodaji bi trebalo da budu izloženi jedanaestospratni hotel "Šumadija" (stari i novi deo), restorani "Nacional" i "Takovo", kafana "Sloga" i još nekoliko objekata, sve u površini od oko 8.500 kvadrata. Na prvom ročištu poverilaca, 29. juna, biće odlučeno da li će se odmah proglasiti bankrotstvo preduzeća ili će se dozvoliti nastavak delatnosti do okončanja stečaja, s obzirom na zakazane đačke mature i ekskurzije, svadbe i druge masovne porodične svetkovine. U drugom slučaju, delatnost bi trajala do novembra i većina od 41 zaposlenog bi zadržalo svoja radna mesta.

"Šumadija" je poslednje privredno preduzeće u gradu sa većinskim društvenim vlasništvom.

B. Lomović

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.