Statua Velika Srbija na kružnom toku u Užicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2018, 03:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statua "Velika Srbija" na kružnom toku u Užicu

Otkrivanjem spomenika Velikoj pobedi na kružnom toku na ulasku u grad, Užice je danas obeležilo stogodišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Spomenik je otkrio generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

"Prošao je čitav vek, a Užice tek danas dobija spomenik Velikoj pobedi kao znamenje sećanja na sve hrabre sinove i kćeri našega roda koji su dali najvrednije što su imali da bismo mi danas živeli u slobodi. Mi danas danas slavimo pobedu kojom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su naši preci otvorili vrata slobode", rekao je Selaković na čiju inicijativu je spomenik i postavljen.

On je naveo da se spomenikom nakon mnogo decenija ispravlja nepravda, jer "pre 50 godina u Užicu niko nije proslavio ništa".

"Danas pokazujemo svojoj deci kako se poštuju i slave preci, grade večite vrednosti i šta znači samopoštovanje", kazao je Selaković.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naveo je da je Užice jedan od retkih gradova koji se u Srbiji do danas nije odužio spomenikom svojim precima iz Velikog rata.

On je podsetio da su Užičani u Velikom ratu pokazali veliki patriotizam i u velikom broju se priključili borbi za oslobođenje, kao i da je Karađorđevom zvezdom odlikovano 328 boraca.

Spomenik predstavlja ženu koja u levoj ruci drži krunu, a u desnoj zastavu i delo je akademskog vajara Svetomira Radovića, izrađeno po ugledu na gipsanu skulpturu međuratnog akademskog vajara Đorđa Jovanovića.

Spomenik posvećen stogodišnjici oslobođenja u Prvom svetskom ratu biće, pored Užica, otkriven i u Novom Sadu i posvećen kralju Petru I Karađorđeviću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Statua "Velika Srbija" na kružnom toku u Užicu

Izvor: Radio 021, 31.Okt.2018

Statua "Velika Srbija" koja je postavljena prethodnog vikenda na kružnom toku u Užicu, biće svečano otkrivena danas, 31. oktobra, na Dan oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu...Statua "Velika Srbija", visoka tri metra, izrađena je po modelu međuratnog vajara Kraljevine Jugoslavije Đorđa Jovanovića,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.