Startup Genome izveštaj — vrednost domaćeg ekosistema više od milijardu dolara

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 16:55

Startup Genome izveštaj — vrednost domaćeg ekosistema više od milijardu dolara

Startup Genome, Inicijativa Digitalna Srbija i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija predstavljaju Globalni izveštaj o startap ekosistemu 2023. godine. Beograd i Novi Sad, koji su posmatrani u istraživanju, istakli su se u svetskom izveštaju o startapima sa skoro 60% rasta vrednosti ekosistema.

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. koji sprovodi Startup Genome i Globalna mreža preduzetništva, predstavljen je danas na The Next Web konferenciji u Amsterdamu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Na osnovu podataka o 3,5 miliona startap kompanija u više od 290 globalnih ekosistema, izveštaj pruža nove uvide i saznanja o trendovima startap ekosistema širom sveta, dok stručnjaci, lideri i lokalni ključni igrači dodatno doprinose kvalitetu podataka.

U okviru ovogodišnjeg izveštaja mereni su startap ekosistemi Beograda i Novog Sada, a ovo su neki od ključnih nalaza:

Startup Genome Izveštaj za Beograd i Novi Sad dostupan je na linku: https://startupgenome.com/ecosystems/belgrade-and-novi-sad

- Veoma smo ponosni što radimo zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Inicijativom Digitalna Srbija kako bismo istakli njihove uspešne priče u Beogradu i Novom Sadu i podelili sa svetom vrhunske mogućnosti koje vidimo za nastavak snažnog preduzetničkog rasta u regionu. Uzbuđeni smo što su Beograd i Novi Sad deo naše globalne mreže vodećih svetskih inovatora, i radujemo se daljem uspehu kroz snagu povezanosti i mogućnost da zajedno delimo ključne uvide, najbolje prakse i učenja za budućnost - izjavio je Stephan Kuester, rukovodilac strategije ekosistema u Startup Genome-u.

Ključne teme ovogodišnjeg Startup Genome globalnog izveštaja uključuju inflaciju, regulaciju veštačke inteligencije, privlačenje talenata, globalno finansiranje VC fondova i širok spektar analiza podsektora tržišta. Izveštaj takođe rangira 30 najboljih, kao i 10 drugoplasiranih globalnih ekosistema a uključuje i rangiranje 100 najboljih ekosistema u nastajanju.

- Kroz ciljana ulaganja, strateška partnerstva i politike koje promovišu inovacije i preduzetništvo, radimo na stvaranju okruženja u kojem srpski startapi mogu da napreduju. Sa našim fokusom na građenje blokčejn ekosistema, veštačke inteligencije i drugih tehnologija u nastajanju, uvereni smo da će Srbija postati pokretačka snaga u globalnom inovacionom sektoru”, izjavila je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. godinu je kreiran u partnerstvu sa organizacijama Global Entrepreneurship Network, Dealroom i Crunchbase i pruža neprocenjiv uvid i smernice o tome kako promovisati napredne startap zajednice, one koje su motor za otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast.

Globalni Startup Genome izveštaj dostupan je na: https://startupgenome.com/report/gser2023

O INICIJATIVI DIGITALNA SRBIJA

Inicijativa Digitalna Srbija je nevladina, neprofitna organizacija koja se zalaže za transformaciju Srbije u digitalno društvo. Osnovana od strane vodećih digitalnih igrača u zemlji, Inicijativa Digitalna Srbija objedinjuje snage više od 30 organizacija članica iz svih sektora relevantnih za razvoj digitalnog ekosistema. Ima za cilj stvaranje poslovnog okruženja koje služi digitalnoj ekonomiji ulaganjem u strateške programe u oblastima formalnog i neformalnog obrazovanja, razvoja startap ekosistema, zakonskih i regulatornih okvira, digitalne infrastrukture i javnog dijaloga o digitalnoj transformaciji.

O MINISTARSTU NAUKE, TEHNOLOŠKOG RAZVOJE I INOVACIJA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo, predvođeno ministarkom dr Jelenom Begović, pokreće brojne projekte, predlaže mere i aktivnosti u oblasti nauke, inovacija i tehnološkog razvoja. U oblastima Ministarstva već su započeti reformski procesi koji doprinose razvoju društva. Rad Ministarstva obuhvata sve aktivnosti na razvoju i primeni naučnih saznanja, unapređenju inovacija, tehnološkom razvoju i obezbeđenju većih investicija, kao i stvaranju povoljnog sistema za razvoj i unapređenje inovacija, kako bi Srbija nastavlja da ide u korak sa svetskom praksom i dostignućima. Ovo Ministarstvo će zajedno sa ostalim učesnicima u inovacionom ekosistemu graditi ugled Srbije kao društva i privrede zasnovane na znanju i inovacijama.

STARTUP GENOME

Startup Genome izveštaj pružaju liderima politike inovacija jasnoću, zamah i strategiju kako bi im pomogli da definišu i sprovode akcije usmerene na rast. Radeći rame uz rame sa 300 partnerskih organizacija, okviri i metodologije Startup Genome-a su instrumentalne u izgradnji osnova za rast startapa. Startup Genome identifikuje ključne praznine u startap ekosistemima i daje prioritet akcijama za podsticanje održivog konomskog rasta — ukorenjenog u više od decenije nezavisnog istraživanja. Saznajte više tako što ćete kontaktirati Adama Bregua na [email protected] ili posetiti startupgenome.com i LinkedIn.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.