Izvor: B92, 27.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari i novi štrajkovi

Beograd, Čačak -- Nakon neuspelih pregovora sa ministrima, reprezentativni sindikati prosvetnih radnika nastavljaju štrajk u 1.329 škola.

Pregovori sindikata s ministrima finansija i prosvete biće nastavljeni sutra, a nakon toga će se odlučiti o obliku štrajka. Prosvetarima će se u četvrtak, jednočasovnim štrajkom upozorenja, pridružiti i Sindikat nauke, čiji je osnovni zahtev smena ministarke nauke Ane Pešikan. Stručnjaci kažu da su zaposleni u javnom sektoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radna snaga koja još uvek može da se buni protiv svog poslodavca - države.

Prema rečima predstavnika sindikata, na sastanku u Vladi Srbije prosvetarima su sinoć ponuđeni povećanje plate od pet odsto od septembra i "božićni dodatak" od 5.000 dinara, kao i mogućnost da pod povoljnim uslovima konkurišu za stambene kredite.

Predsednik sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da su sindikati sve to rado prihvatili, ali da to nisu bili predmeti njihovih zahteva.

"Mi i dalje ostajemo pri našim zahtevima, znači to je povećanje cene rada za 2008. godinu od 20 odsto i povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju, ali prema predlogu koji smo mi njima već dostavili", kaže on.

"Svi sindikati su složni da se štrajk nastavlja. Očekujemo sutra pregovore i najverovatnije ćemo u četvrtak ili u petak morati da odlučimo da li ćemo nastaviti sa ovakvim tipom štrajka ili ćemo ići u neku drugu vrstu, radikalniju, koju ćemo smisliti za sledeću nedelju", kaže on.

Štrajk prosvetnih radnika Srbije organizovali su Sindikat obrazovanja Srbije, Unija prosvetnih radnika Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost, koji okupljaju zaposlene u 1.200 od 1.748 škola u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Mirko Cvetković i ministar prosvete Zoran Lončar i njihovi pomoćnici.

Čačak: Ne rade škole

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Čačku danas je obustavljena.

Nastave nema zbog loših higijenskih i sanitarnih uslova, koji su posledica štrajka pomoćnih radnika, rečeno je u Sindikatu obrazovanja Čačak. Nastava je obustavljena u sedam srednjih i osam osnovnih škola.

Pomoćni radnici, čistačice, ložači i domari, članovi sindikata, 21. novembra obustavili su rad zbog materijalnog položaja koji su ocenili kao ponižavajući.

Prema njihovim podacima, spremačica s 12 godina radnog staža prima platu od 12.200 dinara, uključujući 7.500 dinara za topli obrok i regres. Traži se povećanje zarade na nivo troška za minimalnu potrošačku korpu.

Najava štrajka u naučnoj delatnosti

Ministarka nauke Ana Pešikan izjavila je da zahtev Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti da ona bude smenjena nije usmeren na popravljanje stanja u nauci, već je to strategija da se izvrši dodatni pritisak na razgovore koji su u toku.

Ona je saglasna da je položaj zaposlenih u oblasti nauke i tehnologije u Srbiji loš i da se u ovu oblast ulaže malo, ali naglašava da je upravo zbog toga za rešavanje problema u nauci potrebno vreme.

Ministarka Pešikan je istakla i da je ove godine za nauku iz budžeta izdvojeno skoro 20 odsto više novca nego 2006. godine.

Već danas najavljen je još jedan novi protest - članovi Sindikata nauke traže smenu ministarke Ane Pešikan i navode nezadovoljstvo svojim materijalnim položajem. Oni traže izjednačavanje plata sa platama zaposlenih u visokom obrazovanju

Članovi republičkog Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti organizovaće u četvrtak jednosatni štrajk upozorenja, a početkom decembra i protest, zbog neuspeha pregovora o povećanju cena rada i koeficijenata za naučne radnike.

Nijedan institut u Srbiji koji je član Sindikata nauke 29. novembra neće raditi od 12 do 13 sati jer pregovori sa Ministarstvom nauke, koji traju još od maja, nisu dali rezultate, rekla je predsednica tog sindikata Đurđica Jovović.

Ona navodi da će to biti prvi put da u Srbiji štrajkuju naučni radnici. Prosečna plata doktora nauka je oko 40.000 dinara, a pomoćno osoblje, laborant ili tehničar imaju oko 22.000 dinara.

"Ono što je vrlo važno istaći je nepoštovanje kolektivnog ugovora za nauku, koji je potpisan 2006. Taj ugovor je poštovan do septembra ove godine, a od tada se ne poštuje", navodi Đurđica Jovović.

"Jedan od naših zahteva na početku pregovora je da se izjednače plate naučnih radnika i pomoćnog osoblja sa platama zaposlenih u visokom obrazovanju", kaže ona.

"To je zagarantovano Zakonom o nauci i Zakonom o visokom obrazovanju i kolektivnim ugovorom; međutim, to se uporno krši i to je jedan od glavnih razloga da stupimo u protest", kaže ona.

"Osetjlivost političara na proteste pred izbore"

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković za B92 kaže da su zaposleni u javnom sektoru koncentrisana radna snaga, koja još može da se buni protiv svog poslodavca, a to je država.

"Naravno da se radi o nečemu što je ne slučajno i više puta viđeno u socijalnoj i političkoj praksi u Srbiji", kaže on.

"Jednostavno, radi se o tome da su zaposleni i sindikati prepoznali izvesnu osetljivost političkih struktura za proteste i štrajkove pred izbore i pred usvajanje budžeta i to je nešto što prepoznaju kao 'vruću sindikalnu jesen'", kaže on.

"Zašto prema državi? Zato što mi još uvek živimo u obrnutoj ekonomiji, u kojoj je država najveći poslodavac i naručilac poslova", navodi on.

Stojiljković ipak smatra da česti štrajkovi neće naneti nenadoknadivu materijalnu štetu državi. "Ovo je zona nadoknadivog. Prosto je pitanje samo koliko se i korektno pregovara", kaže on.

"To znači koncesiono pregovarati i reći: 'Ja hoću realne zarade, za to postoji prostor u budžetu jer se udeo zarada u budžetu društvenog proizvoda nije povećavao, hoću balansiranje grešaka, ali prihvatam da razgovaram o tome da je višak zaposlenih tu prisutan'", kaže Stojiljković.

Dok traje štrajk prosvetnih radnika, podsećamo, nedavno su okončani i štrajkovi zaposlenih u pravosuđu, a proteste su održavali i zaposleni u zdravstvu, kao i u javnim preduzećima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.