Stare zanate u životu održavaju retki entuzijasti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2019, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stare zanate u životu održavaju retki entuzijasti

Stari zanati danas teško opstaju. Od zaborava ih čuvaju samo pojedini majstori, ali i njih je sve manje. Jedan od njih je Dejan Kovač, majstor za izradu papuča, odnosno, kako narod kaže - papučoš.

Pre par godina je registrovao zanat, ali zbog teške situacije, kako kaže nije siguran da će uspeti da ga održi u životu.

Nakon dugogodišnjeg bavljenja folklorom, prvo se rodilo interesovanje za narodnu nošnju, običaje i život starih Bunjevaca, a nakon toga i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za papučoški zanat.

Dejan Kovač je najpre učio od Lajče Kujundžića, ali mu je kako kaže, vrata ovog starog zanata otvorio Karlo Blesić.

"Konkretno njegov pradeda, deda i otac, svi su bili majstori papučoši. Njegov otac je bio Pere Blesić, koji je važio i slovio za jednog od najboljih majstora u Subotici. Toliko je bio dobar da je imao tu čast i privilegiju da njegove papuče, za prvu Gradsku dužijancu u Subotici, kada su došli Tito i Jovanka, Jovanki su poklonili njegove papuče", objašnjava Kovač.

Kako bi sačuvao stari zanat, Kovač ga je pre par godina registrovao. Manjak prostora u kome bi se ta delatnost aktivno odvijala, dovodi našeg sagovornika do toga, da je sve teže održava u životu. Ipak, on se svim silama trudi da ova obuća i dalje bude prisutna u svakodnavnom životu.

Da ne budu samo papuče koje će držati u vitrini, već da te papuče imaju svoju dnevnu upotrebu i da se zaista u budućnosti nose. Samo što je ta tehnologija takva kakva jeste, zaista je spora i zahtevna, i takve papuče mnogo više koštaju, nego bilo koje druge u našim prodavnicama", dodaje Kovač.

Kovač svoje znanje i ljubav prema ovom zanatu nesebično deli, a sve sa ciljem da ga nekako sačuva.

"Bio bih zaista zahvalan kada bi se to malo, na jedan viši nivo odradilo. Ne da opet spadne sve na mene, već da neko kulturno-umetničko društvo ili neka kulturna institucija koja ovo prepozna, da u sklopu njihovih delatnosti da odradimo tako nešto, da zainteresujemo mlade", navodi naš sagovornik.

Pre Prvog svetskog rata Subotica je imala 80 majstora koji su izrađivali papuče. Ručna izrada je međutim postala preskupa pa su do danas majstori skoro u potpunosti nestali.

Ovaj stari zanat u životu održavaju samo retki entuzijasti, a jedan od njih je i majstor Dejan Kovač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.