Stara semena Zlatiborskog okruga su na sigurnom: Čuva ih banka

Izvor: B92, 14.Jun.2020, 16:11

Stara semena Zlatiborskog okruga su na sigurnom: Čuva ih banka

Zlatibor -- Radi očuvanja starih semena biljaka i životinja postoje banke semena, a i Zlatiborski okrug ima svoju, navodi Borko Pavić iz Organskog sela iz Gorjana.

Gotovo da nema države, koja nema svoju Banku semena starih biljnih i životinjskih vrsta.

Centar za razvoj poljoprivrede Organsko selo iz Gorjana kod Užica je osnovao Banku semena starih biljnih, voćnih i životinjskih vrsta Zlatiborskog okruga, sa ciljem očuvanja i umnožavanja starih biljnih, voćnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i životinjskih vrsta, sorti i rasa.

"Prva grupa poslova, realizovala bi se u perodu april – maj – jun 2020. godine i obuhvata aktivnosti na pronalaženju, sadnji i gajenju starih povrtarskih i ratarskih biljaka na više poljoprivrednih gazdinstava u dragačevskim selima, kako bi sačuvali i umnožili ova semena, jer povrće i ratarske biljke, nestaju mnogo brže nego voće, pošto se radi o jednogodišnjim biljkama. Ako se jedne godine ne sačuva i umnoži seme, praktično se ta vrsta ili sorta gubi", kaže Pavić.

Druga grupa poslova, realizovala bi se u perodu april – decembar 2020. godine i odnosi se na pronalaženje, popisivanje i sakupljanje podataka o postojanju starih voćnih i životinjskih vrsta, sorti i rasa, kako bi znali šta je sačuvano, sa čim se raspolaže i kako bi se mogao planirati dalji rad Banke starih semena, prenosi portal Zoom UE.

"Na razvoju Banke semena starih biljnih, voćnih i životinjskih vrsta Zlatiborskog okruga, dogovorena je saradnja sa Nacionalnom Bankom biljnih gena Srbije, Nacionalnom Bankom biljnih gena Slovenije i Nacionalnom Mrežom za biodiverzitet, ekologiju i poljoprivredu Grčke, kao i drugim brojnim pojedincima i organizacijama iz Srbije i inostarnstva", dodaje Pavić.

Bliže informacije mogu se dobiti na elektronsku adresu: crpos.organskoselo@gmail.com Centar za razvoj poljoprivrede Organsko selo – Gorjani, Užice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.