Stara Buba na struju do stotke za 1,6 sekundi!

Izvor: S media, 09.Jul.2011, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stara Buba na struju do stotke za 1,6 sekundi!

VW Bitle iz 1965. godine na prvi pogled nije ništa posebno. Međutim, ovaj srčani mališan pod haubom skriva malo više snage nego što smo očekivali.

Radi se o električnom automobilu koji se temelji na Folksvagenovoj večnoj 'Bubi' i električnom kamiončiću za dostavu mleka, a konačni proizvod ovog izazovnog projekta je dragster, koji od 0 do 100 km/h ubrzava za neverovatnih 1,6 sekundi.

Vozilo je dobilo ime 'Blek Kjurent' (Crna Struja), >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a osmislili su ga i izradili Sem i Oli Jang, dva brata iz Engleske. Uz malu pomoć njihovog lokalnog 'puba', koji je bio glavni sponzor njihovog projekta, braća Jang oborila su svetski brzinski rekord u klasi električnih automobila. I ne samo to, automobil ne proizvodi ni gram ugljen dioksida.

Dakle, pod poklopcem motora skriva se 60 komada 12-voltnih baterija za motocikle, a Sem i Oli misle da automobil može ići i brže ako se iste zamene paketom litijumskih baterija.

'Počeli smo s VW Bitl modelom bez motora. Pored nas je stajao kamionet za dostavu mleka, pa smo pomislili zašto da ne iskoristimo nešto i s njega. Iz godine u godinu poboljšavali smo vozilo dok nismo došli do ovoga što vidite danas. Pokušaćemo još dodatno da olakšamo automobil i pojačamo snagu', kaže Oli.

Dizajn Blek Kjurenta mogao bi da promeni način na koji javnost gleda na električna vozila. Ne samo što ne zagadjuju okolinu, već su i brzi. A podatak da je ovo jedinstveno vozilo upravo osvojilo prvu nagradu u kategoriji 'Nula emisija' na godišnjem takmičenju 'Alternativ Enerdži Rejsing' u Santa Podu, dovoljan je da garantuje medijsku propraćenost ovom zanimljivom projektu.

Tokom pomenutog takmičenja, automobil je postigao maksimalnu brzinu od 214 km/h, dok je sedam dana ranije Blek Kjurent potukao nekoliko brzinskih rekorda kada je prešao 400 metara za 9,5 sekundi i postigao maksimalnu brzinu od 217 km/h.

Električni automobil obara rekord

Ford: Prvi električni auto star 40 godina (VIDEO)

Električni automobili prelaziće 800 km za 10 godina

S ovakvim rezultatom, braća Jang postala su prvi ljudi koji su probili barijeru od 10 sekundi u klasi električnih automobila.



'Ne možete zamisliti koliko je brz... od nula do stotke za samo 1,6 sekundi – to je prilično teško objasniti. Osećaj je apsolutno fenomenalan'
, kaže Oll. Braća Jang izrađuju električne automobile u svojoj maloj radionici u mestu Hungerford već osam godina.

'Jedino što mi od toga imamo je ponos... i uzbuđenje naravno! Super je kada sve radi kako treba nakon toliko jeseci rada', kažu braća Jang. Sledeći izazov za Blek Kjurent biće pokušaj obaranja brzinskog rekorda konvencionalnih benzinskih dragstera preko bare.

(Dnevnik.hr)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.