Stanovi na sadašnjem mestu IMT-a

Izvor: B92, Tanjug, 06.Jul.2009, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovi na sadašnjem mestu IMT-a

Beograd -- Zemljište i objekti IMT-a biće prodati naredne godine kao komercijalni placevi za izgradnju stanova, najavljuje ministar Mlađan Dinkić.

Država planira da preseli Industriju motora i traktora sa Novog Beograda i da je spoji sa IMR-om u Rakovici. Kako je, pri obilasku ove fabrike, najavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić, planirano je da se zemljište fabrike zatim proda za izgradnju stambenog prostora, a sredstva bi bila uložena u modernizaciju fabrike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Radnici kažu da je posle pomoći države kroz popuste poljoprivrednicima na kupovinu traktora proizvodnja u fabrici povećana, ali se žale da im i dalje kasne, i inače, male plate.

Četiri "S” na zidu fabrike IMT-a i sprejom ispisana reč Srbija, u vazduhu pomešani mirisi motornih ulja i memle - tako danas izgleda nekadašnji gigant u proizvodnji traktora.

Posao je sada malo krenuo, kažu radnici, ali su mnogi i dalje ogorčeni zbog višedecenijskog nemara države:

"Pa znate šta znači kada ovde osam sati radite i odete kući, a morate kući da radite jer ne može da se preživi, teško je.”

"Tu sam 35 godina. Trenutno sam zadovoljan kako je krenulo, pošto su dobili neku injekciju pa ako tako nastave, biće nešto. Da odem u penziju kako treba, a ne da jurim po birou.”

Neki radnici su prisustvo ministra ekonomije u fabrici iskoristili da da mu pokažu platne listiće i ponude da se sa njim menjaju za mesečnu zaradu.

Dinkić je obećao da će država od IMT-a napraviti modernu fabriku koja će biti pripojena rakovičkoj Industriji motora, pa i preseljena u Rakovicu.

"Ova ovde lokacija će sledeće godine biti ponuđena kao nekretnina na prodaju za izgradnju stanova. Ovde ćemo ostaviti i sve dugove tako da onaj ko kupi IMT, moraće da preuzme obaveze i iz toga ćemo koristiti potencijal da modernizujemo fabriku koju ćemo preseliti u Rakovicu”, najavio je Dinkić.

Ministar kaže da će ove godine iz fabrike izaći 2.500 traktora i da je cilj države da se uposle i kooperanti koji zapošljavaju oko 12.000 radnika.

"Godine koje sada imamo su teške ali se pokazuje da ukoliko se odgovarajuća tražnja ostvari kroz popuste, da je moguće povećati proizvodnju. Ja se nadam da će ovi ljudi koji dugo nisu primali plate lagano početi da žive od rada i da će im plate rasti u skladu sa produktivnošću”, očekuje Dinkić.

Od države stiže obećanje da će plate biti veće već od septembra, kao i da će i dalje podržavati rad fabrike, ali taj optimizam ne dele i radnici. Najava države da će fabrika biti preseljena njima ne smeta jer, kako kažu, nije važno gde već za koliko novca mesečno će raditi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Lokacija IMT-a biće prodata sledeće godine (VIDEO)

Izvor: EMportal, 06.Jul.2009

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će zemljište na kojem se nalazi Industrija mašina i traktora (IMT) na Novom Beogradu sledeće godine biti prodato za izgradnju stanova.

Nastavak na EMportal...

Lokacija IMT-a biće prodata sledeće godine

Izvor: S media, 06.Jul.2009

Ministar ekonomije Mladjan Dinkić izjavio da će zemljište na kojem se nalazi Industrija mašina i traktora (IMT) na Novom Beogradu sledeće godine biti prodato za izgradnju stanova. ..Prema njegovim rečima, IMT biće preseljen na novu lokaciju i spojen sa Industrijom motora Rakovica (IMR)...Dinkić...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.