Standardni krediti kao zamena za subvencionisane

Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Standardni krediti kao zamena za subvencionisane

Banke su prestale da primaju zahteve građana za stambene kredite uz subvenciju države, ali klijentima koji su ušli u proceduru za kredit a nisu stigli da dobiju odobrenje Nacionalne korporacije, ponudiće neki od standardnih bankarskih zajmova.

Program čeka vladu

Kada će, pa čak i da li će uopšte ponovo startovati dodeljivanje subvencionisanih državnih kredita zavisiće od stava nove vlade koja će odlučiti da li će nastaviti s tim programom. Očekivanja su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će program biti produžen čim se budžet konsoliduje jer je dao dobre rezultate i prvi put posle niza godina otvorio kakvu takvu mogućnost mladim parovima za krov nad glavom.

Da podsetimo, prema saopštenju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, sav novac planiran za tu namenu već je potrošen, pa su banke prestale da primaju zahteve građana za stambene kredite uz subvenciju države.

Međutim, neizvesno je šta će biti sa zahtevima građana koji su ušli u proceduru za kredit a još nisu dobili odobrenje od Nacionalne korporacije. Mnogi su, računajući baš na ovu vrstu kredita koja je povoljnija od ostalih, dali kaparu za stan koja nije mala i uglavnom iznosi deset odsto od ukupne vrednosti. Zbog novonastale situacije ovi građani će morati ili da uzmu neki od standardnih, skupljih bankarskih zajmova, ili da sačekaju da ponovo počne odobravanje tih subvencija, naravno ukoliko prodavac kome su dali kaparu pristane na čekanje.

Građanima koji su kod banaka konkurisali za kredit i ispunili bankarske uslove, a ne dobiju odobrenje Nacionalne korporacije, bankari će ponuditi neki od kredita koji već imaju u svojoj standardnoj ponudi. U „Rajfajzen banci" kažu da oni svojim klijentima nude stambene kredite u švajcarskim francima pod vrlo sličnim uslovima, pa oni mogu biti zamena za kredite koje je subvencionisala država.

„Banka Inteza" ponudiće svojim klijentima neki od modela kredita iz svoje standardne ponude, s akcentom na kredite osigurane kod Nacionalne korporacije, koji su takođe povoljni, kažu u toj banci i navode da će građani koji prihvate tu ponudu moći, kada ponovo krene subvencionisanje, realizovani kredit preneti na uslove koji važe za subvenciju.

„Komercijalna banka" će zainteresovanim građanima ponuditi stambene kredite, osigurane kod Nacionalne korporacije, uz učešće od 10 odsto i s kamatnom stopom od 6,9 odsto, što je, kako navode, ista kamatna stopa kao i kod subvencionisanih kredita na novac koji daje banka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.