Izvor: Politika, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stan bez poreza samo za venčane

Poreskih dažbina oslobađa se kupac prvog stana za svojih 40 i još po 15 kvadrata za svakog člana porodice. – Porez na prenos apsolutnih prava 1,5 umesto pet odsto

Svi koji od jula budu kupovali stan – za porez na prenos apsolutnih prava državi će plaćati 2,5 umesto dosadašnjih pet odsto vrednosti nekretnine. Porodice koje dosad nisu uspele da reše stambeno pitanje svoj prvi stan moći će da pazare bez plaćanja ove dažbine državi. Ukoliko kupuju stan u novogradnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << moći će da zatraže vraćanje poreza na dodatu vrednost, koji se inače naplaćuje prodavcu, recimo građevinskom preduzeću, i za koji on svom kupcu, naravno, uvećava cenu. Ovo je samo nekoliko novina iz paketa izmena poreskih zakona koji je Vlada Srbije prekjuče usvojila i juče, zajedno sa predlogom budžeta, uputila parlamentu na razmatranje i usvajanje.

Ipak, predlagači zakona su se odlučili, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare objasnio Mirko Cvetković, ministar finansija, da uvedu i neke uslove pod kojima će kupci prvog stana koristiti olakšice.

– Predloženo je da pravo na ukidanje poreza ostvari samo porodica, pri čemu će jedan član biti kupac, a ostali članovi domaćinstva korisnici tog stana. Takođe, limitirana je i veličina stana. Član porodice koji kupuje stan oslobođen je poreza na svojih 40 kvadrata i još na po 15 kvadrata za svakog člana porodice – kazao je Cvetković i dodao da je u pitanju socijalna mera koja će omogućiti onima koji dosad nisu uspeli da kupe stan da dođu do svog krova nad glavom.

Uslov za oslobađanje od poreza je i da kupac ima više od 18 godina i da je državljanin Republike Srbije, objašnjeno je na konferenciji. Ukoliko ovaj vladin predlog bude usvojen, odnosiće se i na naše državljane koji žive u inostranstvu.

Računica pokazuje da će, primera radi, mladi bračni par bez dece moći da bez plaćanja poreza kupi nekretninu od 55 kvadrata. Na pitanje novinara da li to znači da će novopečeni mladenci ukoliko kupe stan od, na primer, 60 kvadrata morati da plate porez na preostalih pet metara kvadratnih, ministar Cvetković je odgovorio potvrdno.

– Ali, to je ipak olakšavajuća mera – objasnio je ministar.

Takođe, ukoliko ovaj predlog usvoji Skupština, vanbračne zajednice od njega neće imati nikakve koristi. Kako se čulo na jučerašnjoj konferenciji, ovu pogodnost moći će da iskoriste samo bračni "drugovi" da ne bi došlo do zloupotreba.

Predstavnici nadležnog ministarstva istakli su i da će svi kupci koji overe ugovor o prodaji posle stupanja na snagu ovih olakšica moći da se nadaju da će biti oslobođeni poreza, odnosno da se olakšice neće primenjivati retroaktivno.

-----------------------------------------------------------

Manji nameti na sokove i kafu, veći na cigarete

Vlada je, kako je i obećala, predložila i smanjenje poreza na dodatu vrednost za računare sa 18 na osam odsto. Prema ministrovom objašnjenju, ova mera bi trebalo da omogući građanima Srbije da lakše dođu do kompjutera.

Takođe, predloženo je i ukidanje akciza na uvozna alkoholna i bezalkoholna pića, što bi trebalo i da pojeftini ove proizvode. Predloženo je i smanjenje akciza na kafu, ali i uvođenje akciza na auto-gas.

Najavljene su i promene akciza i carina na duvanske proizvode, posle čega se može očekivati poskupljenje uvoznih cigareta.

Vlada je predložila i povećanje limita za ulazak u sistem PDV-a sa dva na četiri miliona dinara.

A. Nikolić

[objavljeno: 16.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.