Stamenković: Zatvoriti ŽŽelezaru ako ne bude radila u plusu

Izvor: BKTV News, 07.Okt.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stamenković: Zatvoriti ŽŽelezaru ako ne bude radila u plusu

Ako se premijer Aleksandar Vučić zaista dogovori sa američkim investitorom oko preuzimanja Železare Smederevo, opravdano je da država otkupi sve dugove te firme, izjavio je danas urednik MAT-a Stojan Stamenković upozorivši da će, ako država ne nađe kupca, to biti „tragedija za našu ekonomiju“.

– Bio bih veoma srećan ako premijer ubedi tog investitora da dođe i ako on podigne proizvodnju. Ako iko uspe da Železaru učini profitabilnom, opravdano je i da država >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << otkupi sve njene dugove. Međutim, ako je izvesno da ta firma neće poslovati pozitivno i da će odmah početi da pravi nove gubitke, onda bi je trebalo zatvoriti bez obzira kolika je cena u pogledu otpuštanja radne snage – rekao je Stamenković.
Predstavljajući najnoviji broj biltena Makroekonomske analize i trendovi, Stamenković je rekao da zna da je u Železari zaposleno oko 7.000 ljudi, ali bi, kako kaže, za te ljude valjalo tražiti druge poslove, ako firma ne može da opstane.
– Ako može da se nađe strateški patner ili kupac, koji će zaposliti radnike, i učiniti proizvdnju rentabilnom, ja sam onda srećan čovek. Ali ako to ne može, Železaru moramo zatvoriti, posebno imajući u vidu mesečna ulaganja države u nju, jer će to dovesti do još većih problema sa fiskalnom konsolidacijom – rekao je Stamenković.
Govoreći o Južnom toku, on je rekao da je ta investicija izuzetno važna za Srbiju, i ne bi valjalo, kako je naveo, da se taj projekat odlaže.
– Kada je reč o Južnom toku, ne brine me uticaj EU koliko me brine uticaj SAD-a. To su velike investicije i pritisak je veliki – rekao je Stamenković.
Komentarišući Železnice Srbije, on je naveo da ono što mi sada imamo u zemlji nije železnica, već „karikatura železnice“.
– U Nemčkoj se vozovi kreću 300 kilometara na sat. Ne moramo mi da imamo toliko brze vozove,ali da idu i 200 km na sat, bilo bi super. Videćemo kako će proći dogovor s Kinezima – rekao je on, dodajući da bi valjalo menjati i kulturu jer, kako kaže, kad god je neko u Srbiji nečim nezadovoljan, on sedne i blokira prugu.
Izvor: tanjug
The post Stamenković: Zatvoriti ŽŽelezaru ako ne bude radila u plusu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.