Izvor: Blic, 01.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stambeni krediti u devizama

Stambeni krediti u devizama

Krediti za kupovinu stanova moći će da se uzimaju i u devizama, predviđeno je Predlogom zakona o deviznom poslovanju koji je upućen Skupštini Srbije i koji bi trebalo da se po hitnom postupku tokom juna nađe u skupštinskoj proceduri.

Lidija Smiljanić, pomoćnik ministra finansija izjavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je predviđena i mogućnost da se potraživanja u inostranstvu prodaju za devize. Time bi, pojasnila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ona, izvoznici bili stimulisani da prodaju svoja potraživanja i tako dođu do likvidnih sredstva za poslovanje. Rok za naplatu izvoza i uvoza robe po osnovu plaćenog avansa produžava se sa 90 na 180 dana, a ako se taj rok ne ispoštuje posao se u Narodnoj banci Srbije registruje kao komercijalni kredit.

- Predlogom zakona omogućeno je kupovanje dugoročnih hartija od vrednosti koje izdaju strana pravna lica - rekla je Smiljanićeva i najavila da će kazne za ugovore zaključene na osnovu lažne dokumentacije biti veoma stroge.

Iznos deviza koje građani mogu iznositi iz zemlje bez ikakve potvrde biće utvrđen posebnim podzakonskim aktom. Ta suma sada iznosi 2.000 evra.

Vlada Srbije pripremila je i Predlog zakona o slobodnim zonama kojim je predviđeno da i inostrana pravna lica mogu biti većinski osnivači društava za upravljanje zonama. Tri sadašnje slobodne zone - u Subotici, Zrenjaninu i Pirotu, prema rečima Vesne Hreljec-Ivanović, pomoćnika ministra, moraće u roku od tri meseca po donošenju zakona Vladi Srbije da podnesu zahtev za saglasnost za poslovanje. Na robu koja u slobodne zone bude ulazila radi proizvodnje neće se plaćati carina i porez na dodatu vrednost.

R. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.