Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stambeni krediti čekaju nove ministre

Građani koji nisu obezbedili krov nad glavom, a još nisu podneli zahtev za najpovoljnije kredite uz subvenciju države, moraće, po svemu sudeći, da sačekaju novu vladu. I da se državna kasa ponovo napuni. Naime, novi zahtevi za subvencionisane kredite neće se primati sve dok se ne potroše planirana sredstva koja su u budžetu preostala za tu namenu, a to je oko 300 miliona dinara.

Bankari su dobili dopis od Nacionalne korporacije još pre prvomajskih praznika da "prilagode planirane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isplate kredita sa subvencijom, ali razlog za ovu obavest nije bio nedostatak novca". Uprava za trezor pri Ministarstvu finansija, naime, završava poslove u primeni novog sistema upravljanja, odnosno menja softver, pa zbog toga, kako je navedeno, neće biti moguće nikakve isplate do 7. maja, odnosno narednog ponedeljka.

Odobreni zahtevi, što podrazumeva i potpisane ugovore o kreditu od strane Vlade Srbije, moraju da budu isplaćeni do kraja juna, rekao je juče za naš list Aleksandar Jović, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

– Obustava subvencije nema nikakve veze sa ovim tehničkim zastojem. Državnih subvencija će biti sve dok se ne potroši preostalih oko 300 miliona dinara u narednih osam-devet dana, a to je iznos za oko 500 zahteva, odnosno stambenih kredita. Oni kojima je već odobrena subvencija od strane NKOSK-a ne treba da brinu jer neće ostati bez novca – ističe Jović.

On podseća da je ukupna osigurana suma kredita banaka kod stambenih kredita sa subvencijom vlade do sredine prošlog meseca iznosila oko 81 milion evra. Toliki iznos je dodeljen za ukupno 3.233 subvencionisana stambena "kredita za mlade", kako se nazivaju jer za njih mogu da konkurišu mlađi od 45 godina i mesečnim primanjima porodice koja ne prelaze 100.000 dinara.

U međuvremenu, vlada je odlučila da subvencioniše i stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima. Po Jovićevim rečima, od ukupno odobrenih kredita bilo je čak 45 odsto kredita indeksiranih u švajcarskim francima bez subvencije države, dok subvencionisanih stambenih kredita indeksiranih u francima odobravaju dve banke.

B. Dumić

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.