Stagnacija britanske privrede

Izvor: B92, 25.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stagnacija britanske privrede

London -- Posle 16 godina kontinuiranog rasta, privreda u Velikoj Britaniji počela je da stagnira, konstatuju britanski listovi.

Pozivajući se na mišljenja analitičara, "Tajms" piše da je zemlja već zapala u recesiju, navodeći kao primer analizu jednog velikog lanca supermaketa, koji tvrdi da u poslednje vreme u svim svojim prodavnicama već u trećoj nedelji meseca beleži osetan pad prometa.

List ocenjuje da je u pitanju jasan signal da se stanovnistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teško nosi sa ekonomskom krizom i da većina porodica u Britaniji "jedva uspeva da sastavi kraj s krajem", preneo je BBC.

"Fajnenšel tajms", pak, piše da se u atmoferi koju karakterišu nepovoljne ekonomske prilike, inflacija i nestabilnost tržišta, sve više imigranata, koji su iz istočne Evrope došli u Britaniju mahom od proširenja Evropske unije 2004. godine, odlučuje na povratak u domovinu.

Postavlja se pitanje da li će se oni - kad prođe period ekonomske stagnacije ili čak recesije - vratiti, navodi "Fajnenšel" i odgovara da neće, u svakom slučaju ne u ranijem broju, i da su za Britaniju to loše vesti.

Naime, radna snaga sa istoka veoma je tražena u Britaniji u mnogim oblastima, pre svega usluga i porizvodnje, zbog različitih znanja i sposobnosti koje britanski radnici često ili nemaju, ili nemaju volje da se posvete sticanju novih znanja, navodi londonski list.

Za razliku od ptica selica, piše "Fajnenšel", imigranti ne slede uvek isti put - i ,kada se sve zemlje koje su u EU ušle 2004. za nekih dve i po godine pridruže evrozoni, vrlo je verovatno da će istočni Evropljani svoju sreću - i posao - potražiti u zemljama kao što su Švedska, Nemačka ili Francuska, gde ih neće toliko brinuti kursne razlike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.