Izvor: Blic, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilnost cena koštaće NBS oko 200 miliona evra

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je danas da će održavanje stabilnosti cena ove godine koštati centralnu banku oko 200 miliona evra, pri trenutnoj referentnoj kamatnoj stopi od 9,75 odsto i ocenio da će od toga najviše zaraditi građani i država.

"Nadam se da će umesto toga što nas optužuju da trošimo time što na tržišni način povlačimo novac, treba da se vidi koliko se novca ubacuje u sistem, a priznaje se da je prevelika javna potrošnja", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je on.

Za NBS to jeste veliki trošak, ali od stabilnosti cena na dugi rok najviše profitiraju građani i država, naglasio je Jelašić u izjavi novinarima, komentarišući optužbe pojedinih ekonomskih eksperata da je centralna banka zabeležila velike gubitke.

NBS može da povuče višak novca i putem obavezne rezerve, ali bi to dovelo do skupljih kredita i smanjenja privrednog rasta, upozorio je Jelašić.

Jelašić je kazao da NBS deo prihoda od kamata na 13,5 milijardi dolara deviznih rezervi, koristi za kreditiranje hartija od vrednosti čiji je izdavalac i tako na tržišni način povlači višak novca, a ne utiče negativno na cenu kreditu i preko toga na privredni rast.

Jelašić je kazao da su u NBS zabrinuti zbog apresijacije dinara, navodeći da će Monetarni odbor centralne banke razmotriti da li će krajem oktobra promeniti referentnu kamatnu stopu. Takvoj odluci će, međutim, prethoditi ozbiljna analiza tržišta, a zavisiće i od oktobarske inflacije i od toga da li će jačanje dinara biti kratkotrajnog ili dugoročnog karaktera, što trenutno ne može da se predvidi, kazao je Jelašić.

"NBS je protiv prevelikih dnevnih oscijalicija, ali nikako ne zelimo da promenimo trend", rekao je on.

Jelašić je kazao da NBS za sada neće ograničavati rok otplate namenskih kredita, jer očekuje da se banke međusobno dogovore da same ograniče period otplate zajmova za robu i usluge.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.