Stabilne cene glavni cilj

Izvor: Politika, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilne cene glavni cilj

Bazna inflacija će do kraja godine iznositi oko tri, a ukupna šest odsto, rekao je guverner Radovan Jelašić

Bazna inflacija, odnosno cene proizvoda koje se slobodno formiraju, do kraja godine iznosiće oko tri odsto, a ukupna oko šest procenata, najavio je juče guverner Radovan Jelašić. Po njegovim rečima, glavni cilj monetarne politike u predstojećem periodu biće stabilnost cena, uz ocenu da su inflatorna očekivanja i dalje veća od realnih.

Na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za novinare, Jelašić je istakao da je bazna inflacija ušla u negativnu zonu – 0,1 odsto. U maju je njena međugodišnja stopa iznosila tri odsto, odnosno ispod donje granice cilja za 2007. godinu (između četiri i osam odsto), a rast cena na malo, odnosno ukupna inflacija 4,4 odsto.

Planirano je da se u prvoj polovini 2008. bazna inflacija kreće između tri i šest odsto, a za period od 2009. do 2010. granica bi bila između dva i pet procenata.

Guverner predviđa u drugom tromesečju baznu inflaciju od oko 0,9, a ukupnu oko tri odsto, na koju će delovati poskupljenje električne energije i naftnih derivata, dok se dezinflatorni efekti očekuju od prošlogodišnjeg jačanja dinara, kao i njegovog slabljenja zbog porasta uvoznih cena. Ovogodišnja uvozna inflacija je, za razliku od prošlogodišnje, veća od bazne i pretežno je određena kretanjem nominalnog kursa dinara.

Od februara cene nafte na svetskom tržištu rastu, što se direktno održava, kako je naveo Jelašić, na poskupljenje domaćih derivata. Vrednost dinara se tokom ove godine postepeno smanjivala, depresijacija je iznosila oko tri odsto. Smanjenje referentne kamatne stope praćeno je snižavanjem kamata na međubankarskom tržištu, kao i bankarskih kamata.

U prvom tromesečju, prema metodologiji MMF-a, ostvaren je deficit u budžetu od 2,3 milijarde dinara što je 0,5 odsto društvenog proizvoda, dok je u aprilu zabeležen suficit od 8,9 milijardi dinara. Fiskalna politika je u odnosu na inflaciju imala restriktivan karakter, budući da je povećan obim rashoda, kome su pre svega doprinele isplate zaposlenima i penzionerima i za investicije, praćen većim rastom prihoda.

– Inflatorna očekivanja su veća od stvarne inflacije, kao i od projektovane i ciljane. NBS je odlučna da ostvari ciljanu inflaciju za ovu godinu – naglasio je guverner Jelašić. – To što je stvarna inflacija ispod ciljane, govori da je monetarna politika čvrsta, a kako su očekivanja i dalje velika, takva i dalje mora ostati.

--------------------------------------------------------------------------

Od danas sastanci MDT-a samo po potrebi

Od juče NBS ne učestvuje u trgovanju i ne organizuje dnevne sastanke Međubankarskog deviznog tržišta (MDT), a guverner očekuje da će kurs dinara plivati stabilno, kao i do sada. Svakodnevni sastanci MDT-a bili su do sada zakazivani u 14.30, a ubuduće će se moći u bilo koje doba dana kada se za to ukaže potreba.

Uz najavu da će NBS intervenisati samo u izuzetnim okolnostima da bi sprečila prevelike oscilacije, on je uveren da će se kurs u trgovanju među bankama formirati na sadašnjem nivou od oko 81 dinar za evro.

Nov način rada ovog tržišta organizuje se zato što se već duže trgovina devizama u najvećoj meri obavlja direktno među bankama, uz sve manje učešće NBS i simboličan promet. Od 14. marta do 8. maja NBS nije intervenisala na MDT-u, a u maju dva puta, u iznosu od 75 miliona, da bi, prema rečima guvernera, sprečila prevelike oscilacije kursa izazvane političkim faktorima.

Devizno tržište određuje kurs dinara, istakao je je Jelašić povodom ocena nekih domaćih eksperata da bi evro trebalo da vredi oko 120 dinara.

--------------------------------------------------------------------------

Kako definisati stabilnost cena

Evropska centralna banka definiše da su cene stabilne ako je godišnja inflacija manja od dva odsto. Prema Mastriht kriterijumu, to je pokretni cilj između 1,8 i 3,5 odsto i obavezuje nas da neprestano težimo godišnjem rastu cena od 2,5 odsto, plus-minus jedan procenat, ali i da jasno definišemo put koji nas vodi do tog cilja.

U Mađarskoj je, recimo, stopa inflacije 3,5 odsto, a Poljskoj 2,5 procenata.

B. Dumić

[objavljeno: 05.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.