Šta toliko smeta Zapadu na Krimskom mostu

Izvor: B92, 24.Avg.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta toliko smeta Zapadu na Krimskom mostu

Jedna od baterija ruskog PVO sistema S-300, koje su na dežurstvu i brane Krimski most, bila je danas, u trenutku, vidljiva i sa puta kod Simferopolja.

Na ulazu na most dežuraju pripadnici Rosgvardije sa dugim cevima, ruska policija, a negde u blizini su i PVO sistemi srednjeg dometa „Tor“ i „Buk“, koji takođe brane most.

Sa mora Krimski most štiti šest čamaca, u kojima su ruski specijalci antidiverzanti, oko mosta su postavljene mreže hidrofona koje mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uhvate pokrete svakog ronioca, a na dežurstvu su i brzi čamci "Hišnik“ sa ruskim specijalcima roniocima…

Čim smo stigli na most, ostali smo bez interneta, ali se mala neudobnost plaća time da je prelaz preko mosta siguran, da iznad mosta ne može da leti čak ni najmanji dron.

Reporter "Iskre“ je imao ekskluzivnu priliku da pređe preko Krimskog mosta i iz pravca Krima, odnosno Kerčanskog poluostrva i iz pravca južne Rusije, odnosno Novorosijska i Krasnodara.

Dva luka koji nose glavni raspon mosta i koji su visoki 80 metara, jedan je na mostu za drumski, a drugi na mostu za železnički saobraćaj, iz pravca Kubana vide se sa desetak kilometara. Sa mosta, kada se ide iz pravca Krima, sa desne strane se vide vode Crnog, a sa leve vode Azovskog mora.

Objekat koji su ruske kompanije izgradile za nepune dve i po godine, a predsednik Putin ga pustio u saobraćaj pre tri i po meseca, grandiozan je. Prelazak mostom dugim 19 kilometara traje petnaestak minuta, a sa mosta je spektakularan pogled na Kuban, Krim, na dva mora koja se na tom mestu susreću. Potpuno su nove i pristupne saobraćajnice, velike petlje na oba kraja mosta.

U izgradnji je učestvovalo 3.000 kompanija, a Putin je ovih dana doneo ukaz o ustanovljenju nagrade, "Medalje za izgradnju Krimskog mosta“, koju će moći da dobiju i kompanije, organizacije, ali i pojedinci zaslužni za gradnju mosta. Šest kompanija koje su gradile most, već su dobile sankcije Zapada, piše Sputnik.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta sve smeta Zapadu na Krimskom mostu

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Avg.2018

Jedna od baterija ruskog PVO sistema S-300, koje su na dežurstvu i brane Krimski most, bila je danas, ali samo u trenutku, vidljiva i sa puta koji od Simferopolja, odnosno Sevastopolja, Jalte i Feodosije vodi ka Kerčkom, odnosno Krimskom mostu...Na ulazu na most dežuraju pripadnici Rosgvardije sa...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.