Šta sve plaćamo bankama? Proverite spisak i cene usluga VIDEO

Izvor: B92, 12.Apr.2021, 19:32

Šta sve plaćamo bankama? Proverite spisak i cene usluga VIDEO

Beograd -- Sve što ste do sada plaćali bankama, od sada ćete plaćati još više.

Većina banaka u Srbiji povećala je cene svih usluga koje mi i ne vidimo - naravno reč je o raznoraznim provizijama i tarifama.

Čuveno održavanje računa posukupelo je za 50 dinara mesečno - što znači 600 dinara godišnje. Ali to je samo početak. Neke banke od sada naplaćuju i održavanje deviznog računa, a to je bilo besplatno. Ukoliko račune plaćate onlajn, neka vas ne iznenadi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naknada od 25 dinara po transakciji. I to je bilo besplatno. I kada sve saberete, bankama ćete ove godine dati par hiljada dinara više.

"Banke su se suočile sa smanjenjem prihoda, jedan od načina kako su oni odlučili da se bore sa tim smanjenjem je povećanje ovih naknada i usluga. To nije bilo iznenada, najavljeno je nekoliko meseci unapred, dovoljno da mi znamo šta nas čeka", kaže za Prvu TV Mihailo Gajić, ekonomista.

A ovo će vas tek zaboleti. Ukoliko vam nije bizu bankomat vaše banke, dobro ćete od sada razmisliti da li ćete podići novac sa nekog drugog. Za tu uslugu čeka vas provizija i do neverovatnih 400 dinara.

"Najveći problem je u tome što mi ne čitamo mala slova na ugovorima koji često mogu imati velike reperkusije po naš život i odnose sa bankama. Molim vas budite odgovorni prema sebi i dobro promislite pre nego što budete koristili neke pojedinačne bankarske usluge", kaže Gajić.

Pojedine banke u Srbiji počeće da naplaćuju neke usluge koje do sada nisu naplaćivale. Ove promene u bankarskom svetu, kažu stručnjaci, nisu neuobičajene.

"Najbolju stvar koju svako od nas može da uradi je da pogleda te troškove koji se dobijaju u bankarskom cenovniku, tako da kada otvorite račun, dobijete tačan spisak usluga koji se naplaćuju i po kojoj ceni, s vremena na vreme se taj spisak i ažurira, usvajaju neke nove usluge i menja se bankarski cenovnik", savetuje Gajić.

U Srbiji postoji 26 banaka - zato oprezno i pametno - uvek ostaje opcija da promenite banku zbog neodgovarajućih uslova.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.