Izvor: RTS, 06.Dec.2021, 20:45

Šta predlažu zaposleni u trgovini, skupštinski mikrofon bio je njihov

Digitalizacija, smanjenje sive ekonomije i veće prisustvo malih trgovaca u ruralnim delovima zemlje neki su od pravaca koji bi trebalo da budu obuhvaćeni startegijom razvoja trgovine do 2025. To je deo zaključka sa javnog uvida u strategiju koju je organizovala Skupština Srbije.
Gotovo svaki sedmi zaposleni u Srbiji radi u trgovini. Zato je skupštinski mikrofon danas ustupljen njima, da kažu svoje viđenje strategije trgovine.

A oni predlažu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ulaganje u trgovinu u zabačenim seoskim naseljima, bolju infrastrukturu, uključujući internet i kurirsku logistiku.
"Kada sam počela da radim u jednom ruralnom okruženju iznenadila me činjenica koliko su ti ljudi orijentisani na onlajn kupovinu i nisam mogla da verujem da osobe koje ne možete da zamislite da koriste android telefon, a nekmoli da onlajn poručuju, a zapravo to čine", rekla je privrednica u parlamentu.
Građani su najviše trošili u maloprodajnim lancima dok svega 20 odsto kupuje u komšijskim piljarama. Koliko se troši?
"Samo hipermarketi i supermarketi beleže rast u 2021. u odnosu na 2020. prvenstveno zbog otvaranja novih supermarketa. Ovi prodajni kanali realizuju 28 odsto ukupnog prometa, dok su velike i srednje prodavnice i dalje najznačajniji nosilac prometa sa 31 procentom", kaže Jasmin Hodžić, pomoćnik ministra trgovine.
Onlajn kupovina je u Srbiji u vreme pandemije trajno promenila prirodu trgovine, a procena je da je trenutno u Srbiji četiri miliona e-kupaca. Tome će impuls dati fiskalizacija, od koje se očekuje da smanji sivu ekonomiju i da dâ pravi uvid u potrošnju.
Željko Rakić, načelnik u Sektoru za trgovinu, kaže da nemaju podatke o tome koliko ima maloprodajnih objekata u Srbiji, kom trgovinskom formatu oni pripadaju, koliki je neto prodajni prostor, da li se oni bave elektronskom trgovinom, koliki im je promet, koliki je promet u određenom mestu i tako dalje.
Strategija trgovine predviđa popularizaciju onlajn potrošnje u zabačenim planinskim selima gde veliki trgovinski lanci ne dolaze, a preduzetnici mogu naći interes. Sve to omogućava digitalizacija.
"Biće im normalno da se u virtuelnom sistemu osećaju kao da su u prodavnici, a u stvari nisu tamo već su kod kuće za svojim računarom i razgledaju rafove, raspituju se za robu i trguju u realnom vremenu", kaže Vladimir Orlić, potpredsednik Narodne skupštine.
U Strategiji razvoja trgovine pažnja će biti posvećena dodatnoj zaštiti potrošača i konkurenciji. Takođe digitalnom marketingu i rešavanju stare boljke, a to je redovna isplata dobavljačima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SVAKI SEDMI ZAPOSLENI U SRBIJI RADI U TRGOVINI Šta predlažu zaposleni u trgovini, skupštinski mikrofon juče je bio njihov

Izvor: Blic, 07.Dec.2021, 07:45

Digitalizacija, smanjenje sive ekonomije i veće prisustvo malih trgovaca u ruralnim delovima zemlje neki su od pravaca koji bi trebalo da budu obuhvaćeni startegijom razvoja trgovine do 2025. To je deo zaključka sa javnog uvida u strategiju koju je organizovala Skupština Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.