Šta nam sve donosi Erdogan: Dolazi 200 privrednika

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nam sve donosi Erdogan: Dolazi 200 privrednika

Beograd -- Tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će u Beograd boraviti 7. i 8. oktobra, biće označena izgradnja auto-puta izmedju Beograda i BiH.

Počeće rekonstrukcija puta od Novog Pazara do Tutina, dok će sa turskim predsednikom doći i 200 privrednika, najavila je danas ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će u Beograd boraviti 7. i 8. oktobra, biće označena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izgradnja auto-puta između Beograda i BiH.

Ona je objasnila da je auto-put između Srbije i BiH već počeo da se gradi krajem avgusta na deonici Sremska Rača - Kuzmin, dodajući da je u okviru tog projekat izdata i građevinska dozvola na delu gde počinje izgradnja mosta.

Ističe da taj projekat rade turska kompanija "Tašjapi" i srpske komanije, dodajući da to predstavlja prvi deo izgradnje prstena.

"Za drugi deo prstena, između Požege i Kotromana, dužine 63 kilometara, radi se projektno tehnička dokumentacija, koju isto radi turska kompanija 'Tašjapi' i zadatak je da do pred kraj sledeće godine ta dokumentacija bude zazvršena, kao i da se u tom periodu razgovara o načinu njegovog finansiranja", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.

Kaže da se prvi deo prstena finansira iz kredita turske Eksim banke i budžeta Vlade Srbije, dok će se za drugi deo prstena, od Požege do Kotromana, tek razgovarati, dodajući da je procenjena vrednost te deonice oko 800 miliona evra.

Ono što se još radi sa turskim kompanijama, navodi Mihajlović, jeste rekonstrukcija dela puta od Novog Pazara do Tutina, dodajući da će početak radova takođe biti započet tokom posete turskog predsednika.

"To je inače projekat o kojem se govori već pet godina, sve je spremno, obezbeđen je novac iz budžeta, 40 miliona evra košta rekonsturkicja te deonice", rekla je Mihajlović.

Osim infrastrukture, dodaje ona, zajedno sa Erdoganom dolazi i 200 privrednika sa kojom će naši privrednici imati privredni samit tokom kojeg će imati mogućnost da razgovaraju o novim projektima.

Podvukla je da je dobra ekonomska saradnja rezultat dobrih političkih i prijateljskih odnosa između srpskog i turskog predsednika, ukazujući da je u protekle dve godine, od poslednje posete Erdogana Srbiji, trgovinska saradnja krenula uzlaznom putanjom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.