Izvor: B92, 10.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta kupuju građani Srbije

Beograd -- Za nameštaj porodice u Srbiji potrošile su više novca nego prethodne godine, ali stručnjaci kažu da je to privid veće kupovne moći.

Tokom 2006. porodice su prosečno potrošile 21.000 dinara na kupovinu nameštaja, što je za 4.000 više nego prethodne godine. Ipak, ekonomisti upozoravaju da se radi samo o prividu da se živi bolje i da je kupovna moć građana porasla. I dalje najviše novca iz kućnog budžeta odvaja se za osnovne egzistencijane potrebe - za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hranu i za plaćanje komunalija.

Prema statističkim podacima, prošle godine najveći deo kućnog budžeta svakog meseca izdvajan je za hranu - 39 odsto, odnosno 13.000 dinara.

Za kupovinu nameštaja trošilo se 4,9 odsto, što je 1.677 dinara. Od kupovine nameštaja jedino je manje potrošeno za rekreaciju i kulturu, svega 1.081 dinar mesečno.

Ipak, to je više nego 2005, kada je za hranu izdvajano 37 odsto kućnog budžeta, a za kupovinu nameštaja 4,3 odsto.

Taj porast, kako kažu prodavci nameštaja, primetan je i u praksi. Sve više se kupuje kancelarijski nameštaj, a od opreme za kuću garniture, stolovi i stolice.

Stručnjaci ocenjuju da građani ne kupuju više nameštaja zbog toga što su im veće plate, jer sa prosečnom zaradom od 250 evra retko ko može da sebi priušti, na primer, garnituru za sedenje koja košta dvostruko više.

Kada je reč o tehnici, u poslednjih pet godina trećina domaćinstava kupila je novi televizor. Od bele tehnike, najčešće se kupuju veš-mašine i frižideri, dok je tek svako deseto domaćinstvo stari šporet zamenilo novim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.