Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je potrebno za olakšice za stan

Beograd -- U filijalama Poreske uprave za sada nema gužvi za poreske olakšice za kupovinu prvog stana. Sedam potrebnih dokumenata.

Poreska uprava je dužna da u roku od 30 dana nakon predaje svih dokumenata donese rešenje o povraćaju ili o odbijanju refundacije PDV-a. U nekim bankama je već povećana realizacija kupoprodajnih ugovora.

Da bi se dobio povraćaj PDV-a od osam odsto, plaćen prilikom kupovine stana do 40 kvadrata u novogradnji, poreskoj upravi treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dostaviti:

1. Izvod iz matične knjige rođenih

2. Uverenje o državljanstvu

3. Dokaz o prebivalištu (overena fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu)

4. Overena kopija o kupoprodaji stana

5. Račun o kupoprodaji stana u kojem je iskazan PDV

6. Dokaz da je ugovorena cena stana sa PDV u potpunosti isplaćena

7. Overena izjava kupca da stan kupuje prvi put

Ukoliko kupac hoće da iskoristi olakšicu i na 15 kvadrata po članu porodice, treba dostaviti:

1. Venčani list za supružnike

2. Izvod iz matične knjige rođenih za decu

3. Dokaz o prebivalištu člana porodice (overena fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu)

Međutim, daleko manje komplikovna procedura je da za oslobađanje plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, kada se kupuje postojeći stan. Za to je potreban kupoprodajni ugovor i overena izjava da se kupuje prvi stan.

Obrazac izjave kupca stana, možete preuzeti na biz-portalu B92, gde takođe možete pronaći detaljne savete o proceduri.

Povećano interesovanje za kredite

Poreske olakšice za kupovinu stana ohrabrile su potencijalne kupce da se raspitaju o uslovima kreditiranja kod banaka, ali će do podizanje kredita sačekati objavljivanje uputstva za primenu novih poreskih propisa, rečeno je danas Tanjugu u finansijskim institucijama.

U Inteza banci rečeno je da većina klijenata još čeka uputstva za primenu propisa o poreskim olakšicama, koja su od danas dostupna u filijalama Poreske uprave, na njenom sajtu i sajtu Ministarstva finansija.

"Još je rano za sagledavanje efekata novih propisa, ali očekujemo povećano interesovanje za stambene kredite čim Ministarstvo finansija objavi uputstvo za primenu novih propisa kojima će biti omogućene značajne finansijske olakšice", izjavila je portparolka te banke Maja Kolar.

U Unikredit banci, međutim, kažu da je već "značajno povećan broj poziva kol centru", uz objašnjenje da se građani samo raspituju za uslove kreditiranja.

Predstavnici te banke očekuju da će konkretna realizacija stambenih kredita biti povećana u narednih mesec dana.

Prvog dana važenja poreskih olakšica, potpisivanje ugovora za pripremljene kredite povećano je za 50 odsto u odnosu na uobičajena dnevna ugovaranja, navode u "EFG Eurobanci", uz objašnjenje da su poreske olakšice razlog za "taktiziranje građana".

Direktor sektora za stambeno kreditiranje u toj banci Borislav Strugarević objasnio je da su mnogi građani, koji su od ranije imali preliminarnu odluku da se mogu zadužiti, upravo juče overili kupoprodajne ugovore i došli u banku da potpišu ugovor za podizanje stambenog kredita.

U Komercijalnoj banci je "stanje redovno", uz očekivanje da će interesovanje građana biti povećano u narednom periodu, kada se građani bliže upoznaju sa poreskim olakšicama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.