Šta garantuje sigurnost depozita

Izvor: RTS, 30.Okt.2018, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta garantuje sigurnost depozita

Svim građanima koji imaju depozite u visini do 50.000 evra ili dinara osigurani su i u slučaju propasti banke ne treba da brinu. To je zaključeno na skupu posvećenom unapređenju osiguranja depozita. One banke koje posluju rizičnije, smatraju stručnjaci, trebalo bi da plaćaju i veću solidarnu stopu osiguranja jer se iz tih fondova nadoknađuje najveći deo rizika.
Finansijski sistem je stabilan, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o tome između ostalih brine i Agencija za osiguranje depozita. Na srpskom finansijskom tržištu se obrću 22 milijarde evra vredni depoziti. Od te sume, dve trećine je osigurano, a najviše je uloga do 50.000 evra. Šta garantuje sigurnost depozita?

"Kada je bankarski sistem stabilan, puni fond iz kojeg će se kasnije u slučaju nastanka neželjenih događaja i u našem sistemu u vrlo kratkom roku od tri-četiri dana izvršiti izmirenje obaveza po svakom deponentu", kaže Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.
Vladimir Šarić, predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita, kaže da su u našem bankarskom sistemu depoziti sigurni i to ne samo zbog ustrojenog sistema osiguranja depozita koji već nekoliko godina funkcioniše u Srbiji već i zbog očuvane finansijske stabilnosti. 
"Naš sistem osiguranja depozita štiti najranjivije kategorije deponenata, građane, preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća", kaže Šarić.
Najveća opasnost za finansijski sistem je, kažu stručnjaci, bio u vreme svetske ekonomske krize, ali je uspešno prevaziđena.
"Mi smo 2008. imali odliv depozita od milijardu i sto miliona evra. Sada se radi o konstantnom rastu poslednjih šest-sedam godina koji se kreće sedam posto godišnje u proseku", kaže Miloš Janković, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita.
Sistem će se unapređivati u skladu sa direktivama Evropske unije, a ono što je preostalo da se uradi jeste kako nadoknaditi uloge deponenata propalih banaka koji su bili iznad garantovane sume od 50.000 evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.