Šta donosi osveženi zakon? Lakše do dozvola, podrška zelenoj gradnji i još mnogo toga

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 13:55

Šta donosi "osveženi" zakon? Lakše do dozvola, podrška zelenoj gradnji i još mnogo toga

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavilo je izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

U okviru radnog doručka za medije koji je upriličilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture govorilo se brojnim rešenjima i konkretnim rezultatima koje će građani osetiti primenama novina koje će se naći u pomenutom pravnom aktu.

Na sastanku koji je simbolično održan u Beogradu na vodi, jednom od najvećih infrastrukrurnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekata u poslednjih deset godina, resorni ministar Goran Vesić obratio se prisutnima, predstavljajući novine koje će "osveženi" zakon doneti.

"Predloženim izmenama i dopunama predviđeno je unapređenje elektronskog sistema CEOP, čime će građani, ubuduće, dosta lakše dolaziti do građevinskih dozvola. Takođe, uvodi se i E-prostor, kojim će postupak za izradu i izmenu planske dokumentacije postati efikasniji i brži", naveo je Vesić.

Posebna pažnja u izmenjenom zakonu posvećena je zelenoj agendi, tako što su ovim aktom unapređene odredbe o energetskoj efikasnosti, a uveden je i termin "zelena gradnja" uz izdavanje posebnih sertifikata, koji će predstavljati potvrdu da je određeni objekat ispunio zadate ekološke kriterijume.

Takođe, u delu koji se tiče zelene agende, mesto ima i potreba da se bolje i jasnije definiše status električnih automobilia, tako da će dopunom zakona biti određen minimalan broj garažnih, odnosno parking mesta koji poseduju punjače za električna vozila.

Precizirane su i odredbe o izgradnji solarnih parkova, a predloženo je i uvođenje posebnog registra takozvanih "Brownfield" lokacija, odnosno mesta na kojima se nalaze objekti koji su zapušteni ili se ne koriste, a koji zauzimaju određene površine zemljišta koje se može bolje upotrebiti.

Registar će voditi Agencija za prostorno planiranje i biće javno dostupan, a u njemu će biti objedinjeni podaci iz svih lokalnih samouprava.

U okviru zelene agende koja je jedna od ključnih tačaka izmena o kojima se govori, mesto ima i upravljanje i skladištenje građevinskog otpada.

Vesić navodi da je cilj da se ovom pitanju posveti posebna pažnja.

"Ovim Zakonom stvorena je mogućnost da se posebnim podzakonskim aktom, koji će biti usaglašen i sa Ministarstvom zaštite životne sredine, precizno uredi ova oblast. Posebno važnim smatramo odredbu kojom se izdavanje upotrebne dozvole uslovljava i dokazom da je građevinski otpad predat operateru postrojenja za tretman, odnosno skladištenje otpada", ističe se u predlogu.

Među izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji nalaze se i one koje govore o povećanju odgovornosti ovlašćenih lica prilikom izdavanja akata za izgradnju.

Ukinut će biti i Zakon o konverziji, odnosno pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine koji je sporan jer je sprečavao ranije investitore da sprovode svoje investicione poduhvate.

"Prema onome što su rekli ljudi iz privrede, procesi znaju da traju po tri, četiri pa i devet godina, a mi ćemo samo sa jedne lokacije kroz PDV, porez na imovinu i kupovinu stanova doneti više prihoda", kazao je ministar.

Ukinut će biti i Lex specialis, odnosno poseban zakon za linijske infrastrukturne objekte, što znači da se ukidaju i sve sporne odredbe koje se tiču postupka javnih nabavki i izbora strateškog partnera, dok se deo odredbi, koje se tiču izgradnje objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju zadržavaju, s obzirom da su u praksi dale dobre rezulatate.

Takođe, uvodi se institut Glavnog urbaniste, o čemu je posebno bilo reči.

"Uvođenje instituta Glavnog republičkog i Glavnog pokrajinskog urbaniste predstavljen će biti model za efikasnije sprovođenje politike prostornog razvoja, odnosno planiranja, korišćenja, uređenje i zaštite prostora. Takođe, zaštićena prirodna i kulturna područja biće dodatno zaštićena jer prema novim izmenama jedinice lokalne samouprave neće moći više da donose urbanističke planove u okviru najvrednijih prirodnih i kulturno istorijskih celina i područja", istaknuto je u predlogu izmena i dopuna.

Današnji radni doručak samo je dokaz da su pomenute izmene i dopune u skladu sa najboljom evropskom praksom.

Pre svega, jer je održana Inkluzivna javna rasprava koja je sprovedena u šest gradova na teritoriji Republike Srbije, kao i elktronskim putem.

Takođe, tu je učešće svih relevantnih činilaca, od strukovnih udruženja, preko Privredne komore, Saveta stranih investitora, Evropske unije.

Važno je napomenuti i da nije bilo hitnog postupka u parlamentu, već je bilo dovoljno vremena da se sve poslaničke grupe upoznaju sa predlogom zakona i upute predloge za poboljšanje predloga zakona.

Predlog je imao i javno slušanje pred poslanicima, ali i raspravu pred svim nadležnim odborima Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.