Šta će povući na dno propast Nexe?

Izvor: B92, 25.Nov.2012, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će povući na dno propast Nexe?

Zagreb -- Penzijski fondovi prošle godine kupili su 24 miliona evra obveznica Nexe grupe, jedne od najvećih građevinskih firmi u Hrvatskoj.

Sada Nexe predlaže odlaganje plaćanja od devet godina uz prepolovljene kamate jer su ostali bez novca.

Hrvatski stručnjaci saglasni su da to znači da je pred njima još jedna borba poverilaca i dužnika, oko isplate dugova.

U starom Rimu završavalo se u dužničkom ropstvu, a danas bi rezultat mogao biti slanje dela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imovine preduzeća na doboš, nakon čega bi se delimično isplatili poverioci koji za sada ostaju pri svome, a to je isplata novca u ranije dogovorenom roku krajem 2013. godine

Proizvođač građevinskog materijala obavestio je da za 6. decembar saziva skup svih kupaca svojih obveznica na kojoj će im ponuditi odlaganje plaćanja od devet godina uz prepolovljenu kamatu, što znači da bi se poverioci naplatili tek 2022. godine uz manju zaradu od očekivane.

Jednostavnije rečeno, Nexe grupa poručila je da nema novca i da se nada kako će ga biti za devet godina. U pitanju je velika suma i dugo vreme, pogotovo kada se u obzir uzme da su, uz banke, u igri i penzioni fondovi, dakle isti oni koji svaki mesec dobiju ogroman novac budućih penzionera.

Penzijski fond je 2011. godine kupili ukupno 24 miliona evra vredne obveznice našičke grupe, privučeni zaradom od 8,7 odsto..

Predstavnici penzionih fondova su poručili da se ne odriču novca 2013. godine i da im je neprihvatljiva odluka Nexe grupe da im na sto donesu predlog o odlaganju vraćanja uloženog.

Ukoliko ostanu pri tom stavu, posledice bi mogle biti dalekosežne. Ni u slučaju prodaje dela kompanije, međutim, niko ne garantuje da bi mogli dobiti povraćaj uloženog novca, nego bi verovatno dobili natrag oko polovine te sume.

U Nexe kompaniji, s druge strane, ostaju pri svome, uzdajući se u racionalnost razmišljanja da je bolje živ, nego mrtav dužnik koji je, prema poslednjim podacima, u prvom polugodištu poslovao s gubitkom od 140 miliona kuna, ne objavivši podatke za prvih devet meseci.

Penzioni fondovi koju god da opciju izaberu biće na gubitku, samo je pitanje kolikom jer tržišne zakonitosti kažu da će cena obveznice nastaviti sa silaznom putanjom.

Hoće li onda predstavnici penzionih fondova na kraju ovo ulaganje nazvati istorijskom greškom?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta će povući na dno propast Nexe?

Izvor: Capital.ba, 26.Nov.2012, 08:50

ZAGREB,  Penzijski fondovi prošle godine kupili su 24 miliona evra obveznica Nexe grupe, jedne od najvećih građevinskih firmi u Hrvatskoj. Sada Nexe predlaže odlaganje plaćanja od devet godina uz prepolovljene ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.